Kassa

Kabinet wil gericht energiecompensatie voor arme huishoudens

  •  
28-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
677 keer bekeken
  •  
lamp energie stroom 1127

Het kabinet denkt erover na om toch een gerichtere compensatie te geven aan huishoudens met een laag inkomen vanwege de hoge gasprijzen. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) in een debat in de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet om Nederlanders te compenseren voor de hoge energierekening.

Het kabinet trekt 3,2 miljard euro uit voor de compensatie. Vrijwel de gehele Tweede Kamer vindt het goed dat huishoudens een tegemoetkoming krijgen, maar is de regeling te algemeen. Partijen D66 en CDA kwamen met een voorstel in specifieke arme huishoudens te compenseren en dat via de gemeente te laten doen. Deze huishoudens zouden een energietoelage moeten krijgen. Dit zou zo'n 200 miljoen euro kosten uit het bestaande budget voor de maatregelen.

Uitvoerbaarheid

"We moeten alleen kijken of we 'm kunnen uitvoeren en of we 'm kunnen dekken", aldus Vijlbrief. Het kabinet voert gesprekken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de vraag of gemeenten dit wel kunnen regelen met inwoners. Ook wil het kabinet nog kijken waar het geld voor zo'n gerichtere compensatie vandaan zou moeten komen. Het kabinet hoopt volgende week al duidelijkheid te geven over het nieuwe plan.

Garantie

D66-Kamerlid Alexander Hammelburg vroeg van zijn partijgenoot Vijlbrief wel de "garantie" dat er iets wordt geregeld voor "die allerarmsten die echt door hun hoeven zakken". Ook GroenLinks en PvdA willen dat het kabinet vooral arme huishoudens met slecht geïsoleerde (huur)huizen helpt. De linkse partijen vroegen het kabinet om alternatieve voorstellen te presenteren "om deze groep gericht te bereiken". ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

john@24
john@2429 okt. 2021 - 12:47

Behalve dat Gepensioeneerden al 12 jaar niet zijn gecompenseerd worden ze nuook nog eens opgezadeld met exorbitante energieprijzen. Kabinet waar blijf je?.

Ravje4
Ravje428 okt. 2021 - 18:32

Hoi allen. Als Rutte die DUIZEND EURO wat hij beloofde voor iedereen geeft zijn we KLAAR.en hoeft hij voor energie niks te geven.

john@24
john@2428 okt. 2021 - 17:29

Het is sowie zo belachelijk dat op energie (Eerst levensbehoefte) 21% BTW zit. Dit moet gelijkgesteld worden met levensmiddelen!

john@24
john@2428 okt. 2021 - 17:25

Als alleen de aller armsten worden gecompenseerd zitten de mensen de met een modaal inkomen en veel Gepensioeneerden er dus weer naast! Ik vind dat bedrijven, de rijken en zij die geen extra kosten hebben niet gecompenseerd hoeven worden!!

gerardvantol
gerardvantol28 okt. 2021 - 13:14

Belasting op eerste levensbehoeften verlagen liefst naar 0% zou al heel veel schelen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!