Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet wil avondklok vanaf zaterdag of zondag

20-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
rutte 1127
De avondklok wordt waarschijnlijk zaterdag of zondag ingevoerd. Dat zei demissionair premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie. Het kabinet wil de avondklok instellen tussen 20.30 uur en 04.30 uur.  "Alle experts waarschuwen voor een derde golf. Daarom moeten we dit doen", zei Rutte. "Niemand staat hierbij te juichen."
Voor het zover is moet de Kamer er nog mee instemmen. Die zou woensdag over de kwestie debatteren, maar het debat wordt waarschijnlijk pas donderdag gehouden. Als de Kamer akkoord gaat, is er nog enige tijd nodig om de maatregel goed in te voeren, aldus de premier. De avondklok moet tot en met 9 februari gaan gelden.

Mantelzorg | Honden uitlaten |Maaltijdbezorging

Mantelzorgers die tijdens de avondklok zorg verlenen die niet kan wachten, mogen hiervoor op pad. Wel moeten zij een verklaring noodzakelijke mantelzorg bij zich hebben. Honden mogen worden uitgelaten tijdens de avondklok. Het baasje moet dit wel alleen doen.
Maaltijdbezorgers worden uitgezonderd van de door het kabinet beoogde avondklok. Afhalen van maaltijden bij restaurants wordt wel ingeperkt. Dat mag in het voorstel van het kabinet straks nog maar tot 20.15 uur.

Thuisbezoek verder beperkt

De mogelijkheden om thuis bezoek te ontvangen worden nog verder beperkt. Per direct geldt een dringend advies om thuis niet meer dan één iemand tegelijk te ontvangen, aldus minister-president Rutte. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een "belangrijke bron van besmetting" met het coronavirus is.

Coronatest en sneltest voor reizigers

Alle reizigers die naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek een sneltest doen, maakte premier Rutte ook bekend op de persconferentie. Reizigers moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn. Daar komt dus nu een sneltest bij. "Dus een dubbel slot op de deur", aldus premier Rutte. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!