Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kabinet verbiedt recreatief gebruik lachgas

9 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
lachgas patronen 1127
Lachgas mag niet meer als recreatief roesmiddel worden gebruikt. Het kabinet plaatst het middel op een zwarte lijst van de Opiumwet, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Lachgas in de slagroomspuit en als verdovingsmiddel bij de (tand)arts blijft toegestaan. Het verbod kan over een maand of negen ingaan, denkt Blokhuis. Hij roept gemeenten op om lachgas tot die tijd zoveel mogelijk terug te dringen.
Onderzoekers concluderen dat lachgas, dat populair is onder jongeren, veel gevaarlijker is dan werd gedacht. "Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken", vindt Blokhuis. Op de lijst verboden middelen van de Opiumwet staan onder meer ook qat en slaapmiddelen.

Neurologische schade

Burgemeesters, politiechefs en artsen riepen al langere tijd om een verbod. Staatssecretaris Blokhuis wachtte de bevindingen af van het CAM. Volgens dit Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs, kortweg CAM, is lachgas niet alleen gevaarlijk bij regelmatig gebruik. Wie zonder het te weten een vitamine B12-tekort heeft, kan al na één ballonnetje "ernstige neurologische schade" oplopen. Steeds meer gebruikers van lachgas belanden in een revalidatiecentrum, soms zelfs met blijvende verlamming. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg bij revalidatieklinieken.
Blokhuis is extra bezorgd omdat de gebruikers vaak jong, onervaren en kwetsbaar zijn. Bovendien noemt de staatssecretaris lachgas 'een gevaar in het verkeer'.

Uitzondering voor 'eigenlijk gebruik'

Het leek problematisch om lachgas te verbieden. Het gas wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld slagroomspuiten en als verdovend middel in tandartsstoel of spreekkamer. Voor dit soort "eigenlijk gebruik" maakt de wet een uitzondering. Het moet heel precies duidelijk worden waarvoor lachgas wél toegestaan moet blijven. Blokhuis en justitieminister Ferd Grapperhaus gaan daarover met leveranciers en afnemers praten.
Jongeren ontdekten lachgas massaal toen de rechter het gebruik drie jaar geleden vrijgaf. Voordien werd het gezien als geneesmiddel en golden er strenge regels. De regeringspartijen lijken verdeeld over lachgas. Vooral het CDA en ChristenUnie drongen aan op een verbod. ANP / NOS
Kassa liet in 2016 al de gevaren van lachgas als drug zien en de toenemende populariteit onder jongeren.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!