Kassa

Kabinet strijdt tegen stijgende zorgkosten

16-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-groot_76.jpg
De behandeling van aandoeningen waarvan mensen niet echt ziek zijn, zitten vanaf 2015 niet meer in het basispakket. Het is een van de manieren waarop het kabinet de stijgende kosten in de zorg onder controle wil houden, zo blijkt uit de donderdag uitgelekte miljoenennota.
Meer concurrentie in de zorg
Ook het overhevelen van een deel van de Algemene Wet Bijzondere Zorgkosten (AWBZ) naar de gemeenten en meer concurrentie in de zorg moeten daarbij helpen. Het kabinet beschouwt de almaar stijgende zorgkosten als een bedreiging voor de ,,houdbaarheid van de overheidsfinanciën'' en kondigt aan dat in de toekomst aanvullende stappen nodig blijven om de kosten te beheersen.
40 procent zorgkosten per gezin
Het kabinet becijfert dat een gezin met een modaal inkomen nu al meer dan een vijfde uitgeeft aan zorgkosten. Als er niets zou gebeuren, zou dat in 2040 oplopen tot bijna 40 procent. Deze kosten wegen ook zwaar voor werkgevers waar de stijgende inkomensafhankelijke premie ruimte inneemt van de loonruimte, zo is te lezen. Uit de begroting van het ministerie van VWS blijkt dat er in 2012 bijna 4 procent meer meer geld beschikbaar is dan in 2011. Ondanks de 18 miljard euro die het kabinet de komende jaren wil bezuinigen, is er nu 63,6 miljard euro beschikbaar, tegen 61,2 miljard euro vorig jaar.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!