Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Campagne kabinet: kijk of je recht hebt op een toeslag, geef wijzigingen door

21-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59054 keer bekeken
  •  
spaargeld_nb_20221012

Het kabinet wil mensen die gebruik maken van één of meerdere toeslagen wijzen op het belang van het tijdig doorgeven van wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de hoogte van toeslagen. Bovendien krijgen vanaf 1 januari ook ongeveer 500.000 extra huishoudens recht op één of meerdere toeslagen. Voor hen is het belangrijk om te checken of zij vanaf 1 januari in aanmerking komen voor een toeslag. Daarom start vanaf 21 november de landelijke campagne “Check, pas aan en door!”

Ruim 5,7 miljoen huishoudens maken op dit moment gebruik van één of meerdere toeslagen. Zij ontvangen binnenkort een brief en hoeven geen nieuwe aanvraag te doen. Het is wel belangrijk dat zij de informatie controleren op basis waarvan Toeslagen het nieuwe voorschot heeft berekend. 

Campagne om terugvordering te voorkomen

De landelijke campagne wil mensen informeren over het gebruik van toeslagen en het belang van het up-to-date houden van de gegevens waarop de toeslagen gebaseerd worden. 

Hiermee wordt voorkomen dat mensen, die een toeslag ontvangen, geconfronteerd worden met een terugvordering.

Vanaf 1 januari meer huishoudens recht op toeslag

Vanaf 1 januari hebben ongeveer 500.000 extra huishoudens recht op één of meerdere toeslagen. Dat is het resultaat van de koopkrachtmaatregelen die het kabinet heeft genomen. Voor hen is het belangrijk om te checken of zij vanaf 1 januari in aanmerking komen voor een toeslag.

Aanvragen en aanpassen van toeslagen eenvoudig online 

Het aanvragen en aanpassen van toeslagen is eenvoudig online te regelen via de volgende website. Op de website wordt precies uitgelegd hoe mensen zorg-, huur of kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget kunnen aanvragen. 

Ook is er vanaf 25 november een rekenhulp beschikbaar. Hier kunnen zij berekenen of ze in aanmerking komen voor een toeslag. Hierin zijn de wijzigingen vanaf 1 januari al verwerkt. 

Mensen die toch moeite hebben met het online regelen van het aanvragen of wijzigen van hun toeslagen, kunnen daarbij ondersteuning krijgen. Bijvoorbeeld bij balies en steunpunten of via een Toeslagenservicepunt. Via deze website kun je een servicepunt bij jou in de buurt vinden.

Aanvragen van toeslagen stimuleren

Vanaf 1 januari zijn verschillende toeslagen verhoogd. Ook is de inkomensgrens aangepast en waardoor meer mensen in aanmerking komen voor één of meerdere toeslagen. Uit onderzoek blijkt dat er een groep mensen is die wel recht hebben op een of meerdere toeslagen, maar daar geen gebruik van maken. 

Het is zeker nu, op het moment dat de energieprijzen stijgen en dagelijkse boodschappen duurder zijn, dan ook des te belangrijker dat mensen de toeslagen ook echt aanvragen. Daar wil het kabinet onder meer met deze campagne verandering in brengen.

Bron: De Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

ron1965_1
ron1965_11 dec. 2022 - 12:26

Ik kreeg bericht dat mijn zorgtoeslag voor 2023 verhoogd werd naar € 118 van € 59. Nu wordt ook het minimum loon verhoogd met 10% , is hier al rekening mee gehouden? Zo niet krijgen we niet echt veel meer toeslag erbij , toch?

Jeffreyth
Jeffreyth29 nov. 2022 - 9:53

O en buiten alles om verdien teveel en teweinig ik val sowieso buiten wal en schip met alles verdien teveel voor eigelijk sociale huurwoning verdien teweinig voor hypotheek maar mag wel huur betalen van 1000 euro krijg geen subsidies want verdien teveel me inflatie is meestal 800 euro meer jaaruitgaven dit jaar gemiddeld 90 euro in de maand en krijg salaris van 60 euro per maand en dat al jaren zo dat inflatie te hoog is al 5 jaar dat ik achter de feiten aanloop . Leuker is dat aanbod van buitenland steeds aantrekkelijker wordt voor technische personeel zeker in my branch en ik vertrek ook misschien binnenkort met een team monteur dan heeft Nederland weer 6 vacatures die niet op te vullen zijn

Moontje72
Moontje7221 nov. 2022 - 11:20

Helaas nergens recht op, hou amper wat over per maand.

1 Reactie
frits
frits21 nov. 2022 - 11:57

Bij ons ook het geval !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!