Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet publiceert lijst van dertig huisdieren die je wél mag houden

06-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2496 keer bekeken
  •  
serval huisdier wild dierentuin 1127

Het houden van verschillende exotische zoogdieren wordt per 1 januari 2024 verboden, schrijft de NOS. Het kabinet heeft een lijst met dertig dieren gepubliceerd die je juist wél mag houden. Zo is het straks niet meer mogelijk om een luiaard, stokstaartje of serval te houden.

Volgens minister Staghouwer van Landbouw wordt het dierenwelzijn op deze manier verbeterd. Een groep onafhankelijke wetenschappers heeft geadviseerd deze ‘positieflijst’ op te stellen. Zo hebben ze een groot aantal zoogdieren beoordeeld op risicofactoren, die in Nederland als huisdier worden gehouden. 

'Verbetering dierenwelzijn'

De lijst is een grote stap naar de verbetering van het dierenwelzijn, volgens Staghouwer. "Ik besef dat de lijst impact heeft op zowel houders die nu met veel liefde en plezier dieren houden als voor de sector. Maar we willen het welzijn van het dier zelf en de veiligheid van de mens vooropstellen."

Dier blijven houden

Er geldt wel een overgangstermijn. Als je op 1 januari 2024 nog een huisdier hebt die niet op de lijst staat, mag je het gewoon houden tot het is doodgegaan of je mag het dier ergens anders onderbrengen. Zo wilt Staghouwer voorkomen dat dieren in de natuur worden gedumpt. Dit kan schadelijk zijn voor ecossystemen.

De maatregel geldt niet voor dierentuinen of wildopvangcentra. 

Bron: NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!