Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet ontziet Wajongers

03-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro-biljetten-geld_45.jpg
Jonggehandicapten met een Wajonguitkering belanden na herkeuring niet automatisch in de bijstand. Ze behouden hun Wajonguitkering die wel met 5 procent wordt gekort, maar een vermogenstoets gaat voor hun niet gelden.
Aanpassing
Dat is maandag bekend geworden na overleg tussen de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, de regeringspartijen VVD en PvdA en het kabinet over aanpassing van de Participatiewet. Ook is afgesproken dat werkgevers sneller extra banen banen voor mensen met een arbeidshandicap moeten leveren dan eerder overeengekomen. Verder is duidelijk geworden dat gemeenten in de eveneens aangepaste bijstandsplannen veel meer ruimte houden dan in eerdere voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).
Tegenprestatie
De verplichte tegenprestatie die het kabinet wil voor bijstandsontvangers blijft in de wet, maar gemeenten bepalen zelf hoe ze dat vorm geven. Ook blijft de eis voor behoud van de uitkering overeind dat uitkeringsontvangers zich bij een sollicitatie netjes moeten kleden en Nederlands moeten spreken. Wie elders in het land een passende baan krijgt aangeboden, moet die accepteren en dan eventueel verhuizen. Verder wordt de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders geschrapt.
'VNG en sociale diensten blij'
De extra kosten die met de wijzigingen gemoeid zijn, dekt staatssecretaris Klijnsma op haar eigen begroting. Klijnsma zal niet alle wijzigingen opnemen in haar wetsvoorstel. Een deel ervan wordt geregeld via wijzigingsvoorstellen in het Kamerdebat, later deze week. Klijnsma geeft toe dat haar plannen na de onderhandelingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP wel iets zijn opgeschoven in de richting van de wensen van de PvdA. Volgens Klijnsma worden de VNG en de sociale diensten blij van de aanpassingen, omdat er meer duidelijkheid is gekomen. ,,Op deze wijze doet de regering recht aan het waarborgen van de maatschappelijke en financiële houdbaarheid en aan de vangnetfunctie van de Bijstandswet waarbij meer activering en maatwerk essentieel is.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!