Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet: Onder stikstofgrens mag bouwen zonder vergunning

18-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bouw 2 1127
Straks is er voor bouwprojecten geen speciale natuurvergunning meer nodig, zolang de stikstofuitstoot onder een bepaalde grens blijft. Landbouwminister Carola Schouten vertelt de Tweede Kamer dat het kabinet zo'n 'drempelwaarde' laat onderzoeken en wil invoeren.

Gisteravond bereikten de coalitiepartijen een akkoord over het stikstofbeleid. Stikstofadviseur Johan Remkes oordeelde over eerdere plannen van het kabinet snoeihard. Remkes stelde zelf ook zo'n drempelwaarde voor, omdat de bouw relatief weinig stikstof uitstoot, maar wel hard geraakt werd toen de vergunningverlening stil kwam te liggen. De bouwsector wordt in ruil voor de drempelwaarde verplicht zijn eigen uitstoot te verminderen.

Schoner bouwen stimuleren

Dit idee houdt bijvoorbeeld in dat bouwmachines verruild moeten worden voor schonere exemplaren. Het kabinet belooft zich nog te buigen over een financiële compensatie "om dit proces te ondersteunen". Daarnaast moeten overheden kijken op welke andere manieren zij schoner bouwen kunnen stimuleren.

Belasting stikstofgevoelige natuur

Verder moet de belasting van stikstofgevoelige natuur flink omlaag. Hiervan wordt de vermindering in de wet vastgelegd. De plannen die het kabinet in april presenteerde waren volgens Remkes veel te vrijblijvend waren. Die maatregelen leken zelfs op de stikstofaanpak waardoor de Raad van State juist vorig jaar een streep zette. Daarom stuurde Remkes het kabinet terug naar de tekentafel.

Vergunningverlening kwam stil te liggen

Vorig jaar kwam door het besluit van de hoogste bestuursrechter eind mei de vergunningverlening stil te liggen. De Raad van State oordeelde dat de Natura 2000-gebieden waar het om gaat niet genoeg beschermd worden. Sindsdien neemt het kabinet al maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook moeten de natuurgebieden worden versterkt.

Stoppersregeling boeren

De aangekondigde stoppersregeling voor boeren wordt opgeknipt. De eerste 750 miljoen euro voor boeren die in ruil voor een bedrag willen stoppen met hun bedrijf komt volgend jaar beschikbaar. Het kabinet wil in 2023 kijken welk effect groene innovaties gehad hebben op de stikstofuitstoot van veehouderijen. Volgens Schouten zal dan worden afgewogen "hoe de tweede tranche met de meest kosteneffectieve stikstofreductie ingezet kan worden." Dat tweede deel bestaat uit de resterende 250 miljoen euro, en staat voor 2024 gepland. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!