Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Kabinet neemt maatregelen tegen huurstijging en scheefwonen

17 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuut
930 x 520 huis_woning_wonen_huur_
Als het aan het kabinet ligt gaan scheefwoners meer huur betalen. De huurprijzen worden minder afhankelijk van de WOZ-waarde, die op veel plekken is opgelopen. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws.
In aanloop naar Prinsjesdag zijn de regeringspartijen het met elkaar eens geworden over de maatregelen. Die moeten het probleem op de woningmarkt, een van de belangrijkste thema's van het politieke jaar, gaan oplossen. In de huidige situatie telt de WOZ-waarde nog volledig mee bij het berekenen van de maximale huurprijs. De nieuwe maatregel moet dat terugbrengen tot 33 procent. De WOZ-waarde is vooral in de grote steden snel gestegen, wat zorgt voor forse huurstijgingen.

Doorstroming bevorderen

Scheefwoners zouden in principe een duurder huis kunnen betalen, maar wonen nog in een sociale huurwoning. Het is de bedoeling dat die in een paar jaar tijd flink meer huur gaan neertellen. Per jaar zal de maandhuur met 50 tot 100 euro stijgen, tot het maximum van 720 euro, met als doel de doorstroming te bevorderen. Daarnaast moet de maatregel de woningcorporaties de ruimte geven om de huur voor mensen die weinig te besteden hebben juist te verlagen.

Huizenopkopers aanpakken

Minister Kajsa Ollongren (Wonen) gaat daarnaast onderzoeken of gemeenten kopers kunnen verplichten om het gekochte huis ook te betrekken. Dat moet particulieren die huizen opkopen aanpakken en particulieren meer kans geven. Verder kondigde Ollongren al aan dat starters mogelijk worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Over de bouw van tijdelijke huurhuizen hoeven woningcorporaties ook niet langer belasting te betalen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's