Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kabinet moet mogelijk 2,6 miljard uitkeren aan spaarders

23 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
spaargeld rekenmachine 1127
Een strop van 2,6 miljard euro dreigt voor het kabinet. Dat moet mogelijk worden uitgekeerd aan spaarders die moeten worden gecompenseerd voor een te hoge spaartaks. In 2015 en 2016 waren de heffingen op het vermogen hoger dan de rendementen op spaargelden. Dat is in strijd met de Europese regels.

Een rechterlijke uitspraak is er nog niet. Wel oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat spaarders te weinig kregen voor hun geld. In 2015 gold er een rendement van maar 1,03 procent voor spaarders die hun vermogen wilde wegzetten. Dat is minder dan de 1,2 procent belasting op vermogen. Het rendement was in 2016 nog minder.

Nog meer compensatie

De uitspraak van de rechter maakt de weg vrij voor compensatie, meent fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton. Hij voerde de zaak namens een gedupeerde. Een “voorzichtige” berekening leert volgens Overduin dat het om 600 miljoen over 2015 gaat. Het jaar erop gaat het om twee miljard euro. Het is nog niet gezegd dat het daarbij blijft. De bedragen kunnen hoger uitvallen als ook rekening wordt gehouden met het rendement. Ook kan er nog compensatie volgen over de jaren 2013 en 2014.
Of Overduin in cassatie gaat tegen de uitspraak weet hij nog niet. Hij wacht ook nog op een extern advies aan de beleidsmakers over de zaak. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!