Kassa

Kabinet: maatwerk gemeenten bij jeugdzorg

09-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kindermishandeling_06.jpg
Gemeenten moeten maatwerk bieden bij de hulp aan kinderen. Elke gemeente krijgt een herkenbare, laagdrempelige plek voor advies en hulp. Dat is de kern van de plannen van het kabinet om de jeugdzorg te hervormen. De staatssecretarissen Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) hebben woensdag hun uitwerking bekendgemaakt.
Hulp op maat
De twee willen dat ouders en kinderen eerder en sneller op maat worden geholpen als het niet op eigen kracht lukt. Gemeenten worden daarvoor verantwoordelijk voor alle ondersteuning en zorg aan de jeugd, ook voor het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Hoe gemeenten de plek voor advies en hulp opzetten, is aan hen zelf. In veel gevallen is er al een Centrum voor Jeugd en Gezin.
Regionale samenwerking
Regionale samenwerking, bijvoorbeeld bij de inkoop van specialistische zorg, is volgens het kabinet nodig. Daarnaast denkt het kabinet aan een plicht voor gemeenten om waar nodig op individueel niveau een voorziening te treffen om een jongere hulp te bieden. Eind 2016 moeten alle taken en verantwoordelijkheden rond de jeugdzorg overgedragen zijn aan gemeenten.
Positief
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert positief op de brief. De vereniging merkt op dat in de plannen niet zozeer de problemen van de jeugd centraal staan, maar juist de gezamenlijk te vinden oplossing. Ook zijn gemeenten te spreken over de vrijheid die zij hebben gekregen om samen met de betreffende instellingen het beleid rond hun nieuwe taak te ontwikkelen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!