Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kabinet maakt versneld bouw 'betaalbare' woningen mogelijk

18 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bouw huis woningen 1127
Het kabinet steekt extra geld in het versneld bouwen van 45.000 'betaalbare' nieuwe woningen. Het gaat om dertig bouwprojecten verspreid over het land, laat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten. 
Twee derde van de extra huizen is bestemd voor starters en mensen met een laag of middeninkomen. De bouw moet uiterlijk in 2023 beginnen.

Diverse projecten

De nu toegekende projecten zijn volgens de minister erg verschillend. Zo gaat het in elf gevallen om de transformatie van bedrijfsterreinen en vier kantoorgebieden en worden daarnaast zeven stationsomgevingen en drie stadscentra 'verdicht' met de bouw van woningen. Het gaat onder meer om de stationsomgeving in Hilversum, Leiden, Hengelo en Zwijndrecht. Den Haag scoort met drie projecten. Maar ook de tweede fase van IJburg in Amsterdam zit erbij, het Hoefkwartier in Amersfoort, de Entree in Zoetermeer en plannen in onder meer Dronten, Ede, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Zwolle.
In deze tweede ronde van de regeling werden eind vorig jaar 53 projectaanvragen ingediend, waarvan er na toetsing 23 afvielen. Volgens Ollongren maken afgewezen voorstellen mogelijk in de volgende tranche alsnog kans als ze worden aangepast. Ze zal daarover met de gemeenten in overleg gaan. Voor de derde ronde is nog ongeveer 250 miljoen euro over.

In Nederland bestaat een flink woningtekort. Dat is de afgelopen jaren verder toegenomen, ondanks de bouw van gemiddeld 75.000 nieuwe woningen per jaar tussen 2016 en 2019. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar