Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kabinet maakt gebruik corona-app niet verplicht

17 apr 2020
  •  
leestijd 2 minuten
corona virus 1127
De corona-app die het kabinet laat ontwikkelen wordt niet verplicht. Nederlanders kunnen de app vrijwillig downloaden, aldus premier Rutte vrijdag. Het doel is dat de app mensen waarschuwt als ze vlakbij iemand zijn geweest die besmet is met het coronavirus. Je kunt dan vervolgens twee weken vrijwillig in quaraintaine gaan, zodat je zelf niemand anders besmet.
Komend weekeinde worden zeven apps onder de loep genomen. Daarna wordt er eentje geselecteerd voor gebruik in de praktijk. Premier Rutte ging ook in op de mogelijke privacybezwaren: "Het is geen hobby van mij en minister Hugo de Jonge om apps te ontwikkelen. Het lijkt nu net of wij morgen willen weten waar iedereen is, nou liever niet." Rutte stelt dat corona-app een praktische manier is om het bronnen- en contactonderzoek van de GGD'en te ondersteunen.

'Vrijwillig, tijdelijk en transparant'

Belangrijk volgens Rutte is dat de privacy van de gebruikers niet wordt geschaad, dat het vrijwillig is, tijdelijk en transparant. Zo mogen gegevens niet herleidbaar zijn naar individuen en mogen er zo min mogelijk gegevens worden verzameld. Ook mag op geen enkele wijze opslag zijn van informatie over het verplaatsingsgedrag, tijdstip, locatie of sociale netwerken van die persoon. Ook mag op geen enkele wijze opslag zijn van informatie over het verplaatsingsgedrag, tijdstip, locatie of sociale netwerken van die persoon.
Ook wordt bij de keuze van de techniek rekening gehouden met systemen in andere landen zodat de app ook werkt als je de grens overgaat, zei de premier.

'Vertrouwen in app belangrijk'

Volgens zorgminister Hugo de Jonge is voor vrijwilligheid gekozen omdat voorop moet staan dat mensen volledig vertrouwen in de app hebben en daarom zelf mee willen doen. Bij de keuze voor de app kijken deskundigen volgens De Jonge ook naar de afstelling, bijvoorbeeld de afstand die je had tot de coronapatiënt en hoe lang je bij die persoon in de buurt was. Thuisblijven is dan het devies als je een signaal krijgt. Meteen een coronatest laten doen, kan volgens hem niet, omdat dit pas zinnig is als je klachten hebt. Anders geeft de uitslag mogelijk een schijnveiligheid, zei de minister vrijdag. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!