Kassa

Kabinet: luchtvaart in toekomst schoner en met minder overlast

18-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig strepen 1127
Het kabinet heeft de kaders vastgesteld voor de toekomstige ontwikkeling van luchtvaart in Nederland. Hierin staat dat de nieuwe koers gericht is op een veilige luchtvaart met een sterk netwerk van internationale verbindingen, minder overlast voor mensen en minder impact op het milieu. Voortaan is er voor Nederlandse luchthavens alleen perspectief op groei als dit veilig kan, als er minder hinder is voor mensen in de omgeving en als de belasting voor het klimaat aantoonbaar afneemt.
In de Ontwerp-luchtvaartnota 2020-2050 van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, die is vastgesteld in de ministerraad, staan de basisprincipes waaraan de luchtvaart in de toekomst moet voldoen. De nota is een uitwerking van de uitgangspunten voor het nieuwe luchtvaartbeleid die in de zomer van 2019 zijn gepresenteerd voor Schiphol.

Internationale netwerk

Schiphol heeft een sleutelpositie in het internationale netwerk van verbindingen via de lucht. Het is daarom belangrijk voor het economische succes van ons land. Het kabinet wil deze positie behouden en de netwerkfunctie van rechtstreekse verbinden met de rest van de wereld versterken. Hierbij wil het kabinet Schiphol meer gaan sturen op vluchten die voor dit netwerk en de economische concurrentiekracht van belangrijk. Daarnaast zal Lelystad Airport wat vakantievluchten van Schiphol overnemen.
Verder wil het kabinet de internationale verbindingen over het spoor en de weg verbeteren, zodat het aantrekkelijker wordt om voor korte afstanden de trein of de bus te nemen in plaats van het vliegtuig.

Schoner vliegen

Het kabinet wil de (internationale) regels aanpassen, zodat er meer mogelijkheden zijn om stillere en schonere vliegtuigen voorrang te geven. Daarnaast maakt het kabinet werk van het gebruik van duurzame brandstoffen voor vliegtuigen, zoals biokerosine en synthetische kerosine. Nederland blijft die ontwikkelingen ook in internationaal verband aanjagen.
Bron: Duurzaamnieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!