Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet komt met noodfonds voor mensen die energie niet kunnen betalen

13-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3941 keer bekeken
  •  
Geld 3 1127

Het kabinet werkt aan een noodfonds waarmee mensen moeten worden geholpen die hun oplopende energierekening niet meer kunnen betalen. Het geld moet ervoor zorgen dat bij betrokkenen de energie niet wordt afgesloten zodat ze in de kou komen te zitten. Dat werd bevestigd door ingewijden naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

De details van het fonds worden op dit moment nog uitgewerkt. Het is bijvoorbeeld lastig om te bepalen wie precies voor de steun in aanmerking komen. Ook moet de regeling er niet voor zorgen dat mensen stoppen met bezuinigen op energie. Volgens een ingewijde is het "ingewikkeld" om zo 'n fonds op te zetten. 

Deze week nog een besluit

De ministerraad zal er waarschijnlijk deze week nog een besluit over nemen. Of het plan dan al volledig is uitgewerkt is nog niet zeker. Het is wel de bedoeling dat de financiële steun nog dit jaar bij de mensen terecht komt die in grote problemen komen.

Door de enorme stijging van de gasprijzen de afgelopen maanden, is voor een grote groep Nederlanders de energierekening soms meer dan verdubbeld. Vooral voor mensen met een laag inkomen is dat een groot probleem. 

Nog geen duidelijkheid over geld in het fonds

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er komt in het fonds, waar ook de energiebedrijven aan zouden bijdragen. Ook is het nog niet duidelijk waar het geld vandaan moet komen. Concrete bedragen zijn nog niet bekend, omdat het plan nog moet worden uitgewerkt.

Prijsplafond voor energie

Het kabinet kijkt ook al naar de invoering van een prijsplafond voor energie. Daar wordt binnen de Europese Unie ook over gesproken. Maar de ministers van Energie van de EU werden het hierover vorige week tijdens een ingelast overleg in Brussel niet eens.

Meer zekerheid voor energieleveranciers

Daarnaast zouden energieleveranciers graag meer zekerheid krijgen in ruil voor een eventuele bijdrage aan het fonds. Mensen sluiten nu vaak korte contracten af bij de leverancier die op dat moment de gunstigste tarieven heeft. Dat brengt risico's voor leveranciers mee, omdat ze niet weten hoeveel gas en elektra ze moeten inkopen. 

Door over te gaan op langere contracten is er voor hen meer zekerheid en hoeven zij een minder hoge risico-opslag in hun tarieven te verwerken. Dat zou ook gunstig zijn voor consumenten. Ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Rob Jetten (Energie) spreken donderdag met de energieleveranciers over de uitgewerkte ideeën. 

Eerdere plannen niet voldoende

Eerder al werden plannen van het kabinet gelekt waarin zou staat dat het minimumloon, de zorgtoeslag en de AOW per 2023 omhoog zouden gaan. Het pakket van 15 miljard euro kon op veel kritiek rekenen, aangezien mensen die echt in nood zaten niet meteen geholpen werden.

Er werd namelijk gesteld dat “er niet eerder iets aan de koopkracht gedaan kon worden.” Inmiddels is er toch een gevoel van urgentie ontstaan bij het kabinet om mensen te hulp te schieten die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. ANP.

Kassa schreef eerder over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Wilma-60
Wilma-6014 sep. 2022 - 12:36

Energie bedrijven maken mega winsten, laat de overheid daar eens naar kijken , kijk winst draaien moet maar, mega net als de supermarkten ???

Wilma-60
Wilma-6014 sep. 2022 - 12:35

Een beetje krom, dus als je mooi nergens naar kijkt en je krijgt een veel te hoge rekening van de energie kosten , dan word betaald zodat je niet word afgesloten?? Of lees ik het verkeerd??

1 Reactie
vg1971
vg197115 sep. 2022 - 13:09

Dat was toen ik er voor het eerst van hoorde ook mijn 1e reactie :-) , maar er staat ook: "De regeling moet er niet voor zorgen dat mensen stoppen met bezuinigen op energie". Vergelijk verbruik voorgaande jaren? (Ook niet altijd mogelijk...) En elders had ik gelezen dat alleen mensen die nog nooit een betalingsachterstand energiekosten hadden én nu in de problemen zijn gekomen door een gedwongen overstap naar een andere leverancier worden geholpen. Dat laatste vind ik dan ook weer twijfelachtig. Het is niet zo dat dezelfde leverancier, je voor een aanzienlijk minder hoge stijging behoedt. Mijn voorschot is inmiddels ook al van € 58,-, naar € 70, naar 83,- naar € 143,- p/m gegaan! In 3 maanden tijd, terwijl ik voorafgaand aan het nieuwe termijnbedrag van € 70,- nog € 288,- terug kreeg. Maar die teruggave was nog gebaseerd op de oude tarieven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!