Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kabinet komt met noodfonds voor mensen die energie niet kunnen betalen

13-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4044 keer bekeken
  •  
Geld 3 1127

Het kabinet werkt aan een noodfonds waarmee mensen moeten worden geholpen die hun oplopende energierekening niet meer kunnen betalen. Het geld moet ervoor zorgen dat bij betrokkenen de energie niet wordt afgesloten zodat ze in de kou komen te zitten. Dat werd bevestigd door ingewijden naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

De details van het fonds worden op dit moment nog uitgewerkt. Het is bijvoorbeeld lastig om te bepalen wie precies voor de steun in aanmerking komen. Ook moet de regeling er niet voor zorgen dat mensen stoppen met bezuinigen op energie. Volgens een ingewijde is het "ingewikkeld" om zo 'n fonds op te zetten. 

Deze week nog een besluit

De ministerraad zal er waarschijnlijk deze week nog een besluit over nemen. Of het plan dan al volledig is uitgewerkt is nog niet zeker. Het is wel de bedoeling dat de financiële steun nog dit jaar bij de mensen terecht komt die in grote problemen komen.

Door de enorme stijging van de gasprijzen de afgelopen maanden, is voor een grote groep Nederlanders de energierekening soms meer dan verdubbeld. Vooral voor mensen met een laag inkomen is dat een groot probleem. 

Nog geen duidelijkheid over geld in het fonds

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er komt in het fonds, waar ook de energiebedrijven aan zouden bijdragen. Ook is het nog niet duidelijk waar het geld vandaan moet komen. Concrete bedragen zijn nog niet bekend, omdat het plan nog moet worden uitgewerkt.

Prijsplafond voor energie

Het kabinet kijkt ook al naar de invoering van een prijsplafond voor energie. Daar wordt binnen de Europese Unie ook over gesproken. Maar de ministers van Energie van de EU werden het hierover vorige week tijdens een ingelast overleg in Brussel niet eens.

Meer zekerheid voor energieleveranciers

Daarnaast zouden energieleveranciers graag meer zekerheid krijgen in ruil voor een eventuele bijdrage aan het fonds. Mensen sluiten nu vaak korte contracten af bij de leverancier die op dat moment de gunstigste tarieven heeft. Dat brengt risico's voor leveranciers mee, omdat ze niet weten hoeveel gas en elektra ze moeten inkopen. 

Door over te gaan op langere contracten is er voor hen meer zekerheid en hoeven zij een minder hoge risico-opslag in hun tarieven te verwerken. Dat zou ook gunstig zijn voor consumenten. Ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Rob Jetten (Energie) spreken donderdag met de energieleveranciers over de uitgewerkte ideeën. 

Eerdere plannen niet voldoende

Eerder al werden plannen van het kabinet gelekt waarin zou staat dat het minimumloon, de zorgtoeslag en de AOW per 2023 omhoog zouden gaan. Het pakket van 15 miljard euro kon op veel kritiek rekenen, aangezien mensen die echt in nood zaten niet meteen geholpen werden.

Er werd namelijk gesteld dat “er niet eerder iets aan de koopkracht gedaan kon worden.” Inmiddels is er toch een gevoel van urgentie ontstaan bij het kabinet om mensen te hulp te schieten die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. ANP.

Kassa schreef eerder over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor