Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kledingwinkels tekenen voor aanpak misstanden

04-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
kleding 930 520
HEMA, C&A, Sting, Hunkemöller en nog tientallen andere kledingverkopers slaan de handen ineen om gezamenlijk misstanden in de kledingindustrie tegen te gaan. Maandag tekenen bijna zeventig organisaties een speciaal textielconvenant, waarover eerder dit jaar al afspraken zijn gemaakt.
'Consument beter op de hoogte'
Nederlandse consumenten weten daardoor straks beter waar hun kleding vandaan komt en dat die eerlijk geproduceerd is. Bij de aanpak zijn meteen meer dan vijftig modezaken betrokken, goed voor dik een derde van de markt in Nederland. Ook de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties zetten een handtekening. Het is de bedoeling dat zich meer partijen zich bij het initiatief gaan aansluiten
Jaarlijks een plan
De bedrijven die meedoen gaan de problemen bij hun leveranciers in landen als Bangladesh, India, Pakistan en Turkije op een rijtje zetten. Ze zeggen onder meer toe jaarlijks een plan op te stellen om zaken als kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en milieuverontreiniging de wereld uit te helpen.
De afspraken gaan verder en zijn ook breder dan bijvoorbeeld het veiligheidsakkoord dat eerder tot stand kwam specifiek voor het verbeteren van de situatie in grote naaiateliers in Bangladesh.
Wereldwijd eerste
Het is wereldwijd het eerste kledingconvenant in zijn soort, benadrukt minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. ,,De kracht van het convenant is dat we niet alleen afspraken maken over wat we gaan doen, maar ook over hoe we de voortgang gaan controleren en elkaar gaan aanspreken op onze resultaten. Het convenant is vrijwillig, maar niet vrijblijvend'', aldus de bewindsvrouw. Bron: Volkskrant/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

weetnietveel
weetnietveel5 jul. 2016 - 13:23

Ik wil er graag op letten maar ben van mening dat als wij meer gaan betalen dat niet de naaisters ten goede komt, de eigenaren van de ateliers gaan met de winst strijken. Nog een punt; Als we die kleding niet meer (willen) kopen hebben ze het daar helemaal moeilijk, het is dus erg dubbel.

red1
red14 jul. 2016 - 17:18

ik let er alleen op als het mijn knip niet schaad

vg1971
vg19714 jul. 2016 - 17:04

Ik zou er graag (nog steeds) op willen letten, maar kan dat financieel gewoon echt niet meer. Bovendien wordt de consument ook op dit vlak helaas vaak genept.

hayke50
hayke504 jul. 2016 - 16:43

Ik kijk naar de prijs, en of het mooi is dit doet iedereen toch !!

marleenvanh
marleenvanh4 jul. 2016 - 15:09

In Nederland was vroeger ook kinderarbeid. Het is aan het land zelf om dat op te lossen.

digiopa
digiopa4 jul. 2016 - 13:50

We moeten maar mooi doorgaan met alle opleggingen. Dan zijn we als importeur nederland gauw uit gescheten.

manwijf
manwijf4 jul. 2016 - 13:34

Maar wel doorgaan met leveranciers uit 3e-wereld landen het mes op de keel te zetten als het gaat om de prijs... Zolang we geen eerlijke prijs willen betalen, moeten we ook accepteren dat heel veel misstanden gewoon blijven bestaan.

hans515
hans5154 jul. 2016 - 13:30

Wie moet je geloven? Is niet te controleren! Ik let eerst op de prijs en dan kijk ik of ik het mooi vindt als ik iets wil aanschaffen !

loekoek
loekoek4 jul. 2016 - 13:21

Ooit, ik schat begin 60-er jaren, had ik een zgn. tweedjas. Natuurlijk in Nederland gemaakt, met de boot naar Engeland vervoerd en daar een merkje erin. Terug naar Nederland en tegen een hogere prijs hier in de winkel als echte Manchester tweed. La me ni lachuh. Wat is eerlijk? Degene die de zgn. eerlijke kleding in Nederland op de markt brengt, kan mooi praten  en nog meer verdienen. Wie zijn wij om te bepalen hoe zaken in een ander land geregeld zijn en worden? Als de VS ons drugsbeleid aanpakt, dan zeggen we bemoei je er niet mee (en terecht).

johanna66
johanna664 jul. 2016 - 13:15

Ik heb niet de luxe om daarop te letten. Helaas. Het is inderdaad niet aan het label te zien of de kleding "besmet " is, wel is de prijs een indicatie.  

borg queen
borg queen4 jul. 2016 - 12:55

Waar ik naar kijk als ik kleding koop is de prijs. In deze tijden moet je als consument op de centjes letten. Al die fratsen zoals "duurzaam", biologisch" enz. drijft alleen de prijs van de artikelen op. Maak deze artikelen goedkoper dan de rest, dan ga je de goede kant uit.

phpieterse
phpieterse4 jul. 2016 - 12:53

Kledinglabels worden op bestelling geleverd vanuit Azië. Hoe kan ik zien of daar kinderarbeid, milieuvervuiling of ander onrecht aan kleeft?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!