Kassa

Kabinet overweegt invoering vleesheffing

30-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
877 keer bekeken
  •  
vlees supermarkt kiloknaller 1127

Er wordt door het kabinet onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het invoeren van een heffing op vlees. Consumenten moeten geprikkeld worden om meer plantaardige eiwitten te consumeren in plaats van dierlijke eiwitten, schrijft minister van Landbouw Henk Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer.

De opbrengst van de heffing is bedoeld voor veehouders om hun bedrijven te verduurzamen.

Beter voor het milieu

Meer plantaardige eiwitten consumeren is beter voor de gezondheid en het milieu, is één van de argumenten. In 2030 moet de verhouding dierlijke eiwitten-plantaardige eiwitten ongeveer 50-50 zijn. Dat is nu nog 60-40.

Als deze verhouding wordt gerealiseerd, neemt de uitstoot van broeikassen met 10 to 15 procent af. Zo zouden er straks minder dieren nodig zijn voor consumptie.

Prijsprikkels

Het wordt niet makkelijk om het gedrag van consumenten te veranderen, schrijft de minister. Door met prijsprikkels te werken, hoopt Staghouwer het consumentengedrag te beïnvloeden. 

Toch is nog niet zeker of alle coalitiepartijen Staghouwer zullen steunen. VVD en CDA laten weten weinig te voelen voor de maatregel.

Bron: RTL Nieuws, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

JohnLast
JohnLast10 apr. 2022 - 12:07

Prijs vlees duurder > minder vlees > boeren geliquideerd. Dan verder gaan met chemische E-nummers vega"vlees", dat over een aantal jaren dan weer onder vuur komt. Elke minister probeert toch een stempel achter te laten.

sessi
sessi30 mrt. 2022 - 12:01

Ik zou wel eens weten wat er allemaal in vleesvervangers van spul zit. Over een paar jaar is dat niet meer gezond. Wij moeten toch eiwitten binnen krijgen.

3 Reacties
JannieBoe
JannieBoe31 mrt. 2022 - 10:08

Dat staat op het etiket. Maar het hoeft niet altijd een kant en klare vleesvervanger te zijn. Kaas, ei of (verantwoorde) vis bevat ook veel eiwit. Van vlees, vooral als het bewerkt is, is vaak volstrekt onbekend waar dit vandaan komt en hoe het geproduceerd is laat staan wat voor leven dieren gehad hebben.

miennaamishaaz
miennaamishaaz31 mrt. 2022 - 16:17

Vaak zitten deze "vleesvervangers" Bombol suiker. Omdat het anders niet te eten is. Ofwel veel vleesvervangers zijn ongezonder dan een groot Stuk Varkensvet bakken en dan opeten

JannieBoe
JannieBoe1 apr. 2022 - 12:32

'Bomvol suiker' klopt niet. Er zit zeker suiker in een aantal vega-producten maar zeker niet altijd 'bomvol'. Het is wel uitkijken, net als bij vleesproducten. In een aantal vleeswaren zit net zoveel of meer suiker. De conclusie dat vleesvervangers ongezond zijn omdat ze soms suiker bevatten is veel te kort door de bocht. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker, volgens het voedingscentrum. Afgezien van de enorme schade aan het milieu en het dierenleed wat met de productie van vlees gepaard gaat.

sessi
sessi30 mrt. 2022 - 11:58

Ze doen niets liever en bedenken steeds wat om de consument van hun geld af te helpen. Je mag nergens meer van genieten. Alleen werken en belasting betalen overal voor. Ze zorgen wel dat je het niet te goed krijgt.

1 Reactie
JohnLast
JohnLast10 apr. 2022 - 12:16

Je ziet dat verkeerd. Het is niet de consument van het geld afhelpen, maar iedereen met een grote bek, tevreden stellen. Nadenken is er niet meer bij, vanwege de korte tijdsdruk om te moeten reageren. Mensen moeten ook zelf de LSD principe van de overheid accepteren, en dus even geduld hebben.

miennaamishaaz
miennaamishaaz30 mrt. 2022 - 11:46

Heel leuk, maar denken ze echt dat mensen meer vleesvervangers gaan halen omdat het vlees duurder is, en er minder keuze in vlees is? NEE dit doen ze niet, OMDAT: 1, 99% van de vleesvervangers nergens naar smaken 2, Vleesvervangers vaak dan alsnog duurder zijn [Per kg], zelfs na de heffingen. 3 Mensen nou eenmaal vlees lekker vinden 4 Niets geven om de Vega-terroristen die maar al te graag in varkensstallen in breken. en dus als tegenproces extra veel vlees eten. waardoor Hun Vegaterrorisme eigenlijk niets doet behalve de consumptie van vlees stimuleren 5 Vegatarisch vlees veel slechter is voor het Milleu als je kijkt naar CO2 uitstoot per m2 6 Omdat veel vegatarisch vlees Fibers bevatten die de mens niet kan afbreken, waardoor je eigenlijk je geld weggooit omdat je geen voedingsmiddelen [zoals ijzer, vitamenen, mineralen] van het vega-alternatief binnenkrijgt 7 je een proteine deficientie krijgt. waardoor je proteine pille moet eten, waardoor het eten alsnog vele malen duurder word

rutting
rutting30 mrt. 2022 - 11:29

Ze zijn wederom helemaal van het padje af in Den Haag

djfox741
djfox74130 mrt. 2022 - 11:20

Heel leuk maar denk dat er niet zo heel veel mensen daar van terug schrikken. wat weer wel bereikt word is dat gezinnen die het toch al moeilijk financiëel hebben, minder of helemaal geen vlees zullen eten omdat het voor hun niet meer te betalen valt. Wat vlees heeft een mens nodig omdat daar belangrijke voedingstoffen inzitten daar hoef je niet elkedag vlees voor te eten dus ja het zou minder kunnen maar met zo'n belasting er bovenop vind ik dat je meer schade aanbrengt. Het voordeel is Melkkoe nummer zoveel voor de Stastskas.

1 Reactie
miennaamishaaz
miennaamishaaz31 mrt. 2022 - 16:21

Daarom koop ik ook vlees in de aanbieding. BV beenham voor 3.50 euro per 500 gram. Sla ik mooi 6+ KG in. Maar ik denk er nu het even te verdubbelen naar 12KG. "1 vriezerlade" om zo een Volledig jaar voorzien te zijn voor de nog goedkope prijs. --------- Wat willen ze nog meer gaan doen? Aanbiedingen op vlees verbieden? De koop van 1 vleesvervanger per zoveel KG vlees verplichten? Als dat zo is, dan denk ik dat het maar tijd is om de Hooi-vorken en fakkels af te stoffen, en even wat ministers de 2e kamer uitjagen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!