Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kabinet jaagt reiziger uit regionale trein'

31-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein_station_18.jpg
Het kabinet jaagt de reiziger uit de regionale treinen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur kijkt alleen naar het openbaar vervoer in de Randstad en legt daarmee een bom onder het treinverkeer in de rest van het land. De maatregelen die zij wil nemen hebben desastreuze gevolgen voor het regionale spoor.
Brief provinciebesturen
Dat schrijven de provinciebesturen van Gelderland, Overijssel, Limburg, Friesland en Groningen donderdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer praat volgende week over het kabinetsplan om het accijnsvoordeel op rode diesel af te schaffen en de gebruiksheffing voor het spoor vanaf 2015 veel hoger te maken. De meeste regionale treinen buiten de Randstad rijden op rode diesel.
'Treinkaartjes tot 40 procent duurder'
Het water staat de regionale vervoerders aan de lippen, schrijven de bestuurders. Als alle maatregelen doorgaan, worden treinkaartjes op regionale verbindingen tot 40 procent duurder. Bovendien moet er dan worden gestreept in treindiensten in de avonduren en op zondag en zullen er ook lijnen worden opgeheven.
'Te duur'
De provincies zijn al een aantal jaren verantwoordelijk voor regionale spoorverbindingen. ,,We hebben daar een succes van gemaakt. We kregen de mensen de trein in, willen nu meer treinen en meer reizigers, maar krijgen minder treinen en duurdere kaartjes'', briest Gelders gedeputeerde Conny Bieze namens de vijf provincies. ,,De voorgenomen maatregelen werken tegen zichzelf: er zullen heel veel reizigers afvallen omdat de kaartjes te duur worden.''
Volledig elektrisch
De provincies willen graag dat spoorlijnen buiten de Randstad ook volledig geëlektrificeerd worden, zodat diesel of gas niet meer nodig is. Ze bieden Mansveld aan om daarnaar onderzoek te laten doen. ,,Maar dat is geen oplossing op de korte termijn'', waarschuwen zij. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!