Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet: huishoudens krijgen geen compensatie voor hoge inflatie

02-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127

Compensatie voor de torenhoge inflatie komt er niet voor huishoudens, aldus het demissionaire kabinet. Diverse partijen in de Tweede Kamer hadden er wel om gevraagd.

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) begrijpt de zorgen in de Kamer, maar benadrukt dat het alarmerende inflatiecijfer over november een momentopname is. De fors gestegen energieprijzen zijn de voornaamste aanjager. De verwachting is dat die komend voorjaar wel weer terug zullen zakken, aldus de bewindsman.

Formatietafel

Het is kortom "te vroeg om te voorspellen hoe de koopkracht en inflatie zich volgend jaar zullen ontwikkelen", vindt Wiersma. Daarnaast verwijst hij naar de formatietafel. Daar zal volgens hem "ongetwijfeld" gesproken worden over bijvoorbeeld verhoging van het minimumloon, een vurige wens van veel partijen.

'Begroting is achterhaald'

De consumentenprijzen lagen volgens statistiekbureau Eurostat in november 5,6 procent hoger dan een jaar eerder, de sterkste stijging in bijna een kwart eeuw. Met zulke prijsstijgingen is de begroting voor Sociale Zaken volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer "volledig achterhaald". PVV'er Leon de Jonge vreest dat gezinnen "door hun hoeven gaan zakken".

Op Prinsjesdag ging het demissionaire kabinet er nog van uit dat de koopkracht, uitgaande van een ongewijzigde persoonlijke situatie, volgend jaar gemiddeld genomen weinig zou veranderen. Sindsdien is de inflatie evenwel fors opgelopen, mede door de sterk gestegen brandstof- en energieprijzen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!