Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Kabinet haalt CO2-reductie Urgenda-vonnis niet'

28 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
fabrieken_Co2_930x520
De stappen die speciaal worden genomen om te voldoen aan het spraakmakende Urgenda-vonnis, zijn mogelijk niet voldoende. Het kabinet blijft zoeken naar nieuwe maatregelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. "We kunnen de effecten niet exact voorspellen", aldus vicepremier Hugo de Jonge vrijdag.

Urgenda: akkoord is 'schoffering'

Het Klimaatakkoord is een schoffering van de twee rechters die milieuorganisatie Urgenda gelijk gaven dat Nederland volgend jaar al een kwart minder broeikasgassen moet uitstoten dan in 1990. Dat zegt Urgenda-directeur Marjan Minnisma.
"Het akkoord gaat in de goede richting, maar het gaat veel te traag", oordeelt Minnisma. "Ze zeggen dat ze heel hard gezocht hebben naar mogelijkheden om te besparen op de CO2-uitstoot, maar ze konden maar 4 megaton vinden." Een besparing van 9 megaton is nodig.

Geen 9 megaton maar 4

Op aandringen van milieuorganisatie Urgenda dwong de rechter Nederland om volgend jaar al een kwart minder CO2 uit te stoten dan in 1990. De maatregelen die het kabinet vrijdag presenteerde, leveren samen een besparing op van zo'n 4 megaton CO2, terwijl 9 megaton nodig zouden zijn.
Vice-premier De Jonge hoopt echter dat de gelijktijdig aangekondigde maatregelen van het Klimaatakkoord de reductie kunnen versterken. Of het genoeg is, zal in het najaar moeten blijken als de maatregelen worden doorgerekend, aldus de vicepremier. Volgens hem is de "intentie om het vonnis uit te voeren, maar de opdracht is wel groot". ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!