Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet eens over bezuinigingen

18-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3665199.jpg
Het kabinet is het vrijdag eens geworden over bezuinigingen voor de komende jaren. Op hoofdlijnen werd een akkoord bereikt, meldde premier Jan Peter Balkenende vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Details zijn niet bekendgemaakt.
De afspraken gaan over bezuinigingen in 2009 en 2010: ongeveer 1,5 miljard euro als gevolg van financiële tegenvallers van 2 miljard euro en een meevaller van 500 miljoen euro. In 2011 wordt in principe 1,8 miljard euro structureel bezuinigd, maar als de economie dan nog onvoldoende is hersteld, wordt er ook weer geld geïnvesteerd in de economie. De komende anderhalf jaar wordt ook al 6 miljard euro geïnvesteerd, zo sprak het kabinet onlangs af. Minister Wouter Bos van Financiën toonde zich ,,zeer tevreden dat het gelukt is''.
De uitwerking van de principeafspraken van vrijdag volgt de komende weken. Het kabinet wil snel na het meireces van de Tweede Kamer de aanpassing van de begroting in de voorjaarsnota afronden en naar de Tweede Kamer sturen.
De overschrijdingen van de budgetten zitten vooral bij de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Sociale Zaken. Zo zag Bos eerder al ,,grote problemen'' in de zorg. Het gebruik van bepaalde medicijnen en medische hulp is veel groter dan verwacht. Ook zijn er tegenvallers doordat medisch specialisten veel meer verdienen dan vooraf ingeschat. De tegenvaller in de zorg loopt in de honderden miljoenen euro's, net als bij Sociale Zaken.
Bos gaf aan dat het hele kabinet zich aansloot bij het uitgangspunt dat ,,het sommetje op nul moet''. Dat betekent dat in principe elke minister de overschrijdingen op zijn budget zelf moet oplossen.
Eerder vrijdag werd al duidelijk dat het kabinet de bijdragen aan gemeenten, provincies en waterschappen de komende jaren bevriest. Normaal stijgt de steun aan de lokale overheden automatisch mee met de rijksuitgaven. De lokale overheden hebben wel de zekerheid dat de bijdragen ook niet zullen dalen door bezuinigingen van het kabinet.
Bovendien is afgesproken dat het Rijk de uitvoering van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor mensen met een hypotheek op hun woning overneemt van gemeenten. De lokale overheden hebben ook toegezegd een stijging van de lokale lasten zoveel mogelijk te vermijden en de regeldruk te verminderen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!