Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet: alleen Pfizer of Moderna-vaccin voor jonge groepen

02-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
1127vaccineren3
Op advies van de gezondheidsraad heeft het kabinet besloten om jongere groepen alleen nog het Pfizer of Moderna-vaccin te geven. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag bekendgemaakt. Naar verwachting duurt het nu een week langer voordat iedereen die dat wil een prik heeft.
Volgens De Jonge kan dat omdat er nu meer vaccins van dit type beschikbaar zijn en de virussituatie het toelaat.

mRNA

De vaccins van Pfizer en Moderna werken anders dan die van Janssen en AstraZeneca. Het zijn zogenoemde mRNA-vaccins, en die groep blijkt nu minder bijwerkingen te hebben.
De zogenoemde vectorvaccins van Janssen en AstraZeneca zijn volgens de Gezondheidsraad wel gewoon veilig om te gebruiken, maar voor de leeftijdsgroepen die nu worden uitgenodigd wegen de voordelen niet meer op tegen de nadelen nu de besmettingscijfers goed zijn en er meer alternatieven voorhanden zijn.

Eén keer prikken

Mensen die hun inenting met Janssen al hebben gehad, hoeven zich volgens de minister geen zorgen te maken. Het middel is veilig en effectief. Mensen die nog een afspraak hebben staan voor die inenting, kunnen zelf kiezen of ze die laten doorgaan of dat ze hem verzetten. Wie vanaf nu met de GGD een prikafspraak wil maken, krijgt Pfizer of Moderna aangeboden.
Het middel van Janssen heeft wel nog als voordeel dat er maar één inenting nodig is. De minister wil "goed onderzoeken" of het misschien toch mogelijk is om mensen de mogelijkheid te geven voor dit middel te kiezen. Daar zitten volgens hem wel juridische "haken en ogen" aan.
Mensen kunnen om praktische redenen de voorkeur geven aan een inenting die al na één prik beschermt, benadrukte de minister. Hij kan zich voorstellen dat mensen Janssen willen als dat betekent dat ze volledig gevaccineerd kunnen worden voor ze met vakantie gaan. Ook denkt hij aan daklozen en militairen die binnenkort op missie moeten.

AstraZeneca

AstraZeneca werd al niet meer gebruikt voor mensen die na 1960 zijn geboren. Dit middel beschermt net als Janssen goed tegen het virus en een ernstig ziekteverloop, maar kent wel een grotere kans op de zeer zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes dan de andere vaccins die in Nederland gebruikt worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!