Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabelaansluiting Hilversum wordt fors duurder

07-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
logo-gemeente-hilversum.jpg
UPC-klanten in Hilversum gaan fors meer betalen voor hun aansluiting op de kabel. De gemeente Hilversum heeft zich jarenlang met succes verzet tegen prijsverhogingen die het kabelbedrijf wilde doorvoeren, maar het Europese Hof heeft daar donderdag een einde aan gemaakt.
Afspraak is achterhaald
Volgens het hof is Hilversum geen 'nationale regelgevende autoriteit' en daarom kan de gemeente niet rechtstreeks ingrijpen in eindgebruikerstarieven van een kabelbedrijf. Dat Hilversum en UPC in 1996 een afspraak over eventuele tariefsverhogingen maakten, is ondertussen door de komst van Europese richtlijnen op dit gebied achterhaald.
6 euro minder
Klanten van UPC in Hilversum betalen tot nu toe ongeveer 6 euro minder voor een aansluiting. Hilversum bedong namelijk bij de verkoop van het eigen kabelnet dat de gemeente mocht meebeslissen over het tarief van de kabelaansluiting. Vijf andere gemeenten hebben dat ook gedaan. Kabelaanbieder Ziggo heeft met 8 gemeenten zo'n afspraak.
Europese richtlijnen
Toen er in 2003 nieuwe Europese richtlijnen kwamen over de tarieven voor een kabelaansluiting, wilde UPC van de oude afspraak af. Hilversum kwam in verzet en kreeg steeds gelijk, maar het Europese Hof heeft daar nu een streep door gezet. Een kabelbedrijf is binnen de Europese richtlijnen vrij om een tarief vast te stellen, meent het hof. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!