Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het kritische consumentenplatform van BNNVARA met actuele reportages, tests en individuele problemen.

VOLG ONS

Kassa

Kaasmakers gaan vaker verder dan het keurmerk

10 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
jonge kaas 930
Zie je op jonge kazen keurmerken als 'Eko', 'Bio', 'Demeter' en 'Planet Proof', dan verwacht je duurzame kaas. Maar toch blijken jonge kazen met deze keurmerken niet altijd de duurzaamste keus in de supermarkt.
Uit de Kaaswijzer van Questionmark blijkt dat producenten vaak steeds verder gaan dan de richtlijnen van het keurmerk dat ze op hun verpakkingen zetten.

Duurzame keuzes

Enkele kaasmerken, zoals Beemster en Zuiver Zuivel, zijn zeer openhartig over hoe hun jonge kaas tot stand komt. Ook vertellen ze op hun site over het duurzaamheidsbeleid. Deze gaan verder dan de hoogste eisen van bestaande keurmerken. Beemster eindigt dan ook bovenaan de Kaaswijzer, maar heeft geen enkel keurmerk op de verpakking staan.

Vergelijking

Voor de Kaaswijzer werden 24 jonge kazen vergeleken. Deze werden gecheckt op duurzaamheidsindicatoren milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Ook weegt de hoeveelheid zout per honderd gram mee.
De Kaaswijzer laat een duidelijk verschil zien tussen voorlopers en achterlopers. Deze verschillen zijn zichtbaar op het gebied van duurzaamheid, maar ook in de bereidheid om openbaarheid te geven over de inspanningen. Zo zijn Beemster en Zuiver Zuivel het transparantst, terwijl er over de jonge kazen van Jumbo en Oké niet of nauwelijks informatie publiek beschikbaar is. Ook voor de consument is het onmogelijk te achterhalen welke maatregelen deze producenten nemen om goed om te gaan met milieu, dierenwelzijn en mensenrechten.

Openheid steeds belangrijker

Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark vindt dat openheid steeds belangrijker wordt, ook gezien het een wens is van voedselproducenten. "Inzicht in de belangrijkste risico's die je productieproces vormt voor milieu, mensenrechten en dierenwelzijn is de basis van verduurzaming, stap twee is transparantie hierover naar de buitenwereld." 

Verzadigd vet en zout

Naast dat kaas belangrijke voedingsstoffen levert, bevat het ook veel verzadigd vet en zout. Alle onderzochte kazen bevatten minder dan 2,05 gram zout per honderd gram. Daarmee passen ze in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De jonge kazen van Onze Trots, Klaverland, Wapenaer en Plus bevatten het minste zout. Deze zijn daarmee de 'gezondste keuze'.
Bron: Questionmark

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's