Kassa

Kaartlezers in filialen ABN Amro geskimd

28-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
abnamro-logo_01.jpg
Een internationale criminele organisatie heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) kaartlezers die in filialen van ABN Amro ter beschikking worden gesteld, geskimd. Daardoor heeft de bank ruim een miljoen euro schade geleden. Dat bedrag wisten de criminelen namelijk met de gestolen bankgegevens van de klanten te stelen.
Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam waar drie Roemeense vermoedelijke daders voor het eerst in het openbaar voor de rechter verschenen. Zij zouden deel uit maken van een internationale bende die zich op grote schaal bezighoudt met dit soort activiteiten. De cliënten van de bank moeten zich met de kaartlezer identificeren om via internet hun bankzaken te doen. Het landelijk parket van het OM spreekt van een nieuwe werkwijze van criminelen. De verdachten hadden de kaartlezers voorzien van een chip. Door middel van speciale passen konden de verdachten de gegevens van de kaartlezers halen en gebruiken om geld van bankrekeningen te halen, aldus het OM. De drie verdachten zijn eind januari en begin februari opgepakt. Twee van hen, de broers B., worden in het Noorden van het land berecht voor onder meer mensenhandel, een zaak die volledig los staat van de skimmingszaak. In dit onderzoek stuitte de politie bij Ovidiu en Mihai B. op een gemanipuleerde kaartlezer, waardoor de bankzaak aan het licht kwam.
Internationaal
Het vermoedelijke hoofd van de bende is in Groot-Brittannië aangehouden. Een  speciale unit van de London Metropolitan Police pakte hem op en hij bleek gemanipuleerde kaartlezers en ABN Amro-bankpassen te hebben. Het Nederlandse OM heeft om uitlevering gevraagd van deze hoofdverdachte en hoopt dat hij nog voor de zomer kan overkomen, zei de officier van justitie. Het OM heeft diverse andere verdachten internationaal laten signaleren en wacht nog op informatie uit Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg en Oostenrijk. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank Rotterdam de zaak inhoudelijk behandelt. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!