Kassa

Kaag: "Algemeen prijsplafond voor energie geldt alléén in 2023"

01-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7871 keer bekeken
  •  
kaag_energieplafond_v2

© Foto van minister Kaag via Wikimedia Commons (auteursrecht: World Trade Organization)

Het prijsplafond voor energie dat vanaf 1 januari 2023 van kracht wordt, zal volgens minister Sigrid Kaag van Financiën (D66) écht tijdelijk zijn en zal in 2024 ieder geval niet meer in dezelfde vorm blijven bestaan. Dat laat ze weten via haar woordvoerder. Daarna wordt financiële hulp gegeven aan mensen die écht niet meer rond kunnen komen, mochten de energieprijzen tegen die tijd nog altijd torenhoog zijn.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van een interview dat vanmiddag om 15.15u wordt uitgezonden op RTL Z. De regeling is simpelweg te duur, zo luidt het argument. Het kost de schatkist namelijk tientallen miljarden euro's per jaar.

Minister Kaag tegenover RTL Nieuws: "Dit kunnen we niet heel lang doorzetten. We hebben het nu gedaan omdat de onzekerheid te groot was, om mensen de winter door te helpen."

Ze vervolgt: "Anders jaag je de Staat op kosten en de belastingbetaler ook." Dat zou er namelijk voor zorgen dat de kosten "elders in de begroting moeten worden gedekt". Dat kan bijvoorbeeld resulteren in een bezuiniging of belastingverhoging.

Prijsplafond alleen in 2023

Begin volgend jaar gaat het prijsplafond in. Dat is een regeling die ervoor zorgt dat alle huishoudens niet meer betalen voor gas en licht dan een door de overheid vastgesteld bedrag. Daarvoor moet het verbruik wel onder een bepaalde grens blijven.

Het prijsplafond zoals dat per 1 januari 2023 in werking treedt, betreft een maximumtarief van € 1,45 per kuub gas tot een verbruik van 1.200 kuub per jaar. Voor elektriciteit gaat het maximale tarief naar € 0,40 per kilowattuur (kWh) tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar. Dat is op die manier bepaald door de Rijksoverheid.

Het kabinet heeft volgens de woordvoerder gekozen voor zo'n algemene maatregel omdat er haast moest worden gemaakt. Voor 2024 heeft Kaag meer tijd om een maatregel voor te bereiden die alleen is bedoeld voor mensen die met moeite hun energierekening kunnen betalen.

190 euro compensatie in november én december, een prijsplafond, 800 euro én 500 euro compensatie voor minima... hoe zit het allemaal ook alweer? Lees onderstaande artikel voor alle informatie. Dit artikel gaat verder na onderstaande link.

Komt er in 2024 iets van financiële steun?

Of het kabinet mensen ook in 2024 gaat helpen de energierekening te betalen – en zo ja, hoe – zal pas volgend jaar worden besloten, naar verwachting rond Prinsjesdag. Dan moet volgens de woordvoerder de "moeilijke keus" worden gemaakt wie wordt geholpen en wie niet.

Eerst zal minister Kaag in het voorjaar beslissen over de "dekking" van het prijsplafond in 2023, oftewel hoe die wordt betaald. Het kabinet heeft al 5,4 miljard vrijgemaakt die eigenlijk was bedoeld voor een verlaging van de energiebelasting.

Deze maatregel is niet doorgegaan en vervangen door het prijsplafond, waar het vrijgemaakte bedrag voor kan worden gebruikt. Er is ook geld beschikbaar uit enkele tijdelijke belastingen voor bedrijven die juist profiteren van de hoge energieprijzen. Wat verder nog aan geld nodig is, hangt af van hoe de energieprijzen zich ontwikkelen.

Lees ook:

Bron: ANP / RTL Nieuws

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

WRM
WRM14 nov. 2022 - 1:05

De Nederlandse overheid staat niet te trappelen om die energie toeslag of energie prijsplafond te betalen Het geld geven ze liever uit an asielzoekers Nederland zou geen geld hebben voor nogmaals een energie prijsplafond Uitgaande van de gemiddelde instroom van personen met een niet-westerse migratieachtergrond over de jaren 2015-2019 (87.000 personen per jaar) komen de nettokosten op circa 25 miljard euro per jaar. We gaven inmiddels 400 miljard uit aan migrantie maar ja voor Nederlanders kan niets en de oorzaak ligt in sancties en oorlogje voeren Maar ja dat wil Kaag niet vertellen want die heeft dat geld voor het uitblijven van een nieuw prijsplafond in 2024 keihard nodig voor migratie

harrybre
harrybre4 nov. 2022 - 12:12

Logisch, dat de Minister van Financiën nog niet vooruit wil lopen op de situatie van 2024, waarbij 2023 als leerjaar geldt. Het is immers uw en mijn belastinggeld, dat rondgestrooid wordt. En als iedereen wat meer aan isolatie had gedaan, als onze Overheid al 45 jaar met en zonder subsidies stimuleert, zonnepanelen had neergelegd, en ons stroomnet niet door sabotage-inspraak geOH zwaar was achtergebleven, net als alternatieve energiebronnen, hadden we NU geen probleem gehad zelfs. Waarom moet MIJN belastinggeld uitgegeven worden aan mensen, die al die jaren niets gedaan hebben, terwijl IK geïnvesteerd heb in veel zwaardere isolatie, zonnepanelen ( IK krijg ca € 300 terug, naast gratis stroom over heel het jaar) en april '23 een warmtepomp ? Wie zijn zitvlak brandt, moet op de blaren zitten !

2 Reacties
WRM
WRM4 nov. 2022 - 22:37

Ik gun u van alles inclusief uw welstand welke echter met een aflopende saldering van korte duur zal zijn Heeft u geen micro omvormers bent u binnen 10 jaar financieel aan de beurt en uw warmtepomp.zal enerzijds binnen 10 tot 15 jaar overlijden en draait op korte termijn niet meer op uw gratis electriciteit De moraal van het verhaal u bent in de praatjes van klimaat fanatici er in financieel opzicht in gestonken Ik heb ook het een en ander naar vermogen getracht aan energie te besparen maar afgeven op mensen die het wellicht niet konden in de mate waarin u het deed is benedenmaats Overigens ben ik benieuwd hoe een kosten analyse over 15 jaar in uw geval eruit zou zien

JannyBoe
JannyBoe5 nov. 2022 - 6:17

Die 'praatjes van klimaat fanatici' zijn wetenschappelijke onderzoeken van experts en wetenschappers die uit ontelbare hoeken hebben bewezen dat het steeds slechter gaat met het klimaat @WRM. Warmtepompen gaan in de praktijk zeker 20 jaar mee. Zonnepanelen-installatie rond de 30 jaar. Salderingsregeling loop in 2025 af. Maar dan komt er een subsidieregeling voor in de plaats waar op dit moment nog niets over bekend is. Energiebesparende maatregelen kosten wel wat maar die kosten heb je tegenwoordig razendsnel terugverdiend. En iets doen voor het klimaat is onbetaalbaar.

gerardvantol
gerardvantol3 nov. 2022 - 17:07

Ik had van deze "dame" niet nders verwacht. Volgens mij loopt ze nu al met uitslag rond, omdat ze de Nederlandse mensen een aalmoes heeft gegeven.

1 Reactie
WRM
WRM4 nov. 2022 - 22:38

Je zou het haast kunnen zien als omkopen kiezers ook en van de zijde van de regering voor een dubbeltje op de eerste rij zitten met andermans geld

WRM
WRM2 nov. 2022 - 19:31

Er zijn maar 2 conclusies te trekken Kennelijk is de economische oorlog tegen de Russische Federatie verloren Een tweede conclusie is dat Kaag nu een ideologische oorlog voert als klimaat fanatici tegen de eigen bevolking En als ik dan een oplossing mag voordragen openen Groningen en afsluiten uit de Europese hub en/of de sancties tegen de Russische Federatie beëindigen en wapen leveringen aan de Oekraïne beëindigen

2 Reacties
harrybre
harrybre4 nov. 2022 - 12:04

Groot gelijk. We zijn de Amerikanen van 1939-42 niet... Laat die Oekerainers maar onder de Poetin-knoet, en.. mocht het Poetin-leger aan de Pools-Slowaaks-Hongaars-Roemeense grens staan: Hun probleem. Zolang de Russen zich niet melden bij de douane van Winterswijk c.s. Houzee !

JannyBoe
JannyBoe5 nov. 2022 - 9:36

Arme kinderen en kleinkinderen...

djfox741
djfox7412 nov. 2022 - 17:31

Mooi allemaal die maatregelen maar vergeet niet dat in 2023 de BTW weer op energie naar 21% gaat dat de teruggave van de energiebelasting van €800+ terug gaat naar € 500+ dus mensen leuk dat plafond reken dan ook dit even door, dan krijg je een duidelijkere prijs wat U moet betalen.

Helen 66
Helen 662 nov. 2022 - 13:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
bentnietgek
bentnietgek2 nov. 2022 - 16:58

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

JannyBoe
JannyBoe2 nov. 2022 - 17:44

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

rutting
rutting2 nov. 2022 - 10:34

Kaag en regering , nou ja regering, deze zitten er alleen voor eigen belang en het volk kan barsten en heeft geen last van prijzen voor energie met zo een salaris. Hoop wel dat deze regering in 2023 verdwenen is.

EddyCamiel
EddyCamiel2 nov. 2022 - 10:25

Het bevorderen van elektrisch rijden met auto's is ook een onderdeel van nationaal beleid. Dat de vier grootste steden jaren geleden gezamenlijk hebben besloten, om kabelgoot jes in het trottoir niet toe te staan, helpt daar niet aan mee. Het tegendeel is waar. Wanneer komen deze gemeenten tot een heroverweging? Het wordt tijd! Het alsnog toestaan van veilige kabelgoten zal de aanschaf van zonnepanelen in betreffende straten zeker stimuleren. Vooralsnog is het een gemiste kans door aan verouderd, halsstarrig beleid vast te houden.

heremietkreeft
heremietkreeft2 nov. 2022 - 9:07

Ach, er is bijna niets veranderlijker dan de politiek (behoudens het weer) en er resteren 14 maanden waarin meningen en besluitvorming kan veranderen. Zelfs het kabinet kan vallen.

1 Reactie
gerardvantol
gerardvantol3 nov. 2022 - 17:10

Dat is niet helemaal waar. Elk jaar opnieuw wordt standaard de vergoeding voor politici verhoogd, met een percentage waar je als eerlijke werknemer of pensionaris alleen maar van kunt dromen.

2 nov. 2022 - 9:05

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

WRM
WRM2 nov. 2022 - 8:09

Het is volstrekt duidelijk dat er in verkiezingsjaar en een prijsplafond wordt ingevoerd anders worden de coalitiepartijen weggevaagd Overigens bij een gerichte vergoeding welke in het verleden kennelijk niet meer was dan 1300 euro en bij het bestaande energie prijsniveau gaan hele grote groepen in de problemen komen Wellicht was en is dit de nieuwe politiek van D66

1 Reactie
warmenhj_97235
warmenhj_972352 nov. 2022 - 9:58

Subsidie 2x 190 staat tegenover de hogere btw vanaf 1-1-2023. Sigaar uit eigen doos. De miljarden die de overheid heeft opgepompt uit Gron. zijn verdampt. Dus links- of rechtsom de dreiging blijft, we gaan het gewoon zelf betalen! Dit is een gebrek aan het durven te maken van relevante keuzes!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!