Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Justitie beschermt klantgegevens telecombedrijven onvoldoende'

3 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
hamer_justitie_10.jpg
De klantgegevens die telecomproviders dagelijks met Justitie moeten delen, worden niet goed beschermd. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van onderzoeken die door een rechtszaak weer onder de aandacht zijn gekomen.
VoIPgrid, een Groningse telecomaanbieder die jarenlang weigerde de klantgegevens door te geven, maakt die rechtsgang nu ze dwangsommen krijgt van toezichthouder Agentschap Telecom. Volgens het bedrijf is dat in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
Het gaat om de namen en adressen van bijna iedereen die een telefoon- of internetabonnement heeft. Providers zijn verplicht de gegevens elke 24 uur door te geven aan Justitie. De politie en andere opsporingsdiensten gebruiken deze informatie om criminelen op te sporen.

Geen goede reden

Dat die gegevens vervolgens onvoldoende beschermd worden, wordt duidelijk uit openbare evaluaties van Justitie die het FD heeft doorgespit. Een politiemedewerker die op dat moment niet opsporingsbevoegd was, kon in 2018 toegang krijgen tot de gegevens. Ook zou de politie de data vaak om ongegronde redenen gebruiken.
Het is ook nog maar de vraag in hoeverre de versleuteling - die ervoor moet zorgen dat criminelen geen toegang kunnen krijgen - de gegevens voldoende beveiligd. De Rijksauditdienst, dat overheidsprotocollen controleert, heeft daar volgens het FD zijn twijfels over. Justitie heeft de oude versleuteling inmiddels vervangen door een nieuwe, laten ze aan de krant weten.
Bron: Het Financieele Dagblad

Meer over:

privacy, datalek

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar