Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jumbo roept biologische sperziebonen terug: "Kans op gezondheidsklachten"

03-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7513 keer bekeken
  •  
jumbo_terugroep_20230503

Supermarktketen Jumbo roept de Jumbo Biologische Hele Sperziebonen 450g met een houdbaarheidsdatum van 1 maart 2025 terug. Het product bevat namelijk sporen van zwarte nachtschade. Consumptie kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Klanten krijgen het dringende advies het product niet te eten.

Het gaat om het product met EAN-code 8718452637010 met een houdbaarheidsdatum van 01-03-2025, zo meldt Jumbo op de eigen website. Een voorbeeld van de verpakking staat rechts in de afbeelding bovenaan dit artikel.

"Eet het product niet", ook zonder bon geld terug

Klanten die dit artikel in bezit hebben, moeten de sperziebonen niet eten. Wie het artikel gekocht heeft in één van de Jumbo-filialen of via de Jumbo-webwinkel, kunnen het product inleveren in iedere willekeurige Jumbo-supermarkt. Een bon is niet nodig, klanten krijgen het aankoopbedrag terug.

Zwarte nachtschade

Zwarte nachtschade is niet eetbaar vanwege de aanwezigheid van neurotoxische alkaloïden, zoals atropine en nicotine. Deze stoffen kunnen het zenuwstelsel van mensen beïnvloeden.

In de bessen van de zwarte nachtschade zit solanine. Hoewel op internet her en der wordt beweerd dat de gekookte rijpe bessen van de zwarte nachtschade veilig kunnen worden gegeten, is daarvoor een hoge kooktemperatuur vereist en is consumptie zeker niet zonder risico.

Ziekteverschijnselen kunnen onder meer bestaan uit braken, buikkramp, misselijkheid en diarree, aldus het Voedingscentrum.

Bron: Jumbo Supermarkten, Voedingscentrum

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!