Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jumbo gaat biologische groenten voorzien van tatoeage

06-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
broccoli groente 930x520
Supermarktketen Jumbo gaat het gebruik van plastic verpakkingen voor groente terugdringen. Het bedrijf gaat biologische producten voorzien van een soort tatoeage. Met een laser wordt een etiket op de groenten gebrand zonder dat de smaak, geur of houdbaarheid wordt beïnvloed.
De nieuwe etiketten worden in eerste instantie op drie groenten gebruikt: gember, courgette en flespompoen. Jumbo bekijkt of ook andere groenten met de laser kunnen worden bewerkt.

Overbodige verpakkingen

Overbodige verpakkingsmaterialen in supermarkten liggen al enige tijd onder vuur. Zo worden in verschillende landen zogeheten 'plastic attacks' gehouden bij supermarkten waarbij klanten na het doen van hun boodschappen alle overbodige verpakkingen achterlaten. Biologische groentes hebben soms alleen plastic verpakking om ze te onderscheiden van niet-biologische varianten.

Elastiekje met scancode

Marktleider Albert Heijn heeft eerder al twee keer geëxperimenteerd met de laser, zo laat een woordvoerster weten. ,,Ook vorig jaar nog, maar toen liep de verkoop terug. Het werkte ook alleen op producten met een harde schil, dus wij doen het nu anders, bijvoorbeeld met een elastiekje met een scancode om de biologische prei. Verder werken we al sinds 2016 aan het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen."
Critici vinden dat er te veel plastic in het milieu belandt en wijzen onder meer op de plasticsoep in de oceanen. Ook kunnen plastics uiteindelijk via dieren in de voedselketen terechtkomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

hehahi
hehahi7 jun. 2018 - 10:37

elk land probeert het wiel uit te vinden. Zorg voor Europese regelgeving, geen plastic meer tenzijn afbreekbaar. De industrie heeft vast wel afbreekbare materialen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!