'Juist thuis risico bij internetbankieren'
26-09-2012
• leestijd 2 minuten
,Je kunt er een slot op zetten, maar dan ben je nog steeds niet helemaal beschermd tegen inbraak." De fraude met internetbankieren is in de eerste helft van dit jaar met 14 procent toegenomen ten opzichte van een half jaar eerder. Banken adviseren consumenten om een virusscanner te gebruiken en software-updates te draaien, maar dat is niet voldoende.
Geraffineerde criminelen
,,Je kunt fraude met internetbankieren nooit helemaal uitsluiten," vertelt Yvonne Willemsen, fraude-expert van de Nederlandse Vereniging van Banken. ,,Wij vergelijken een virusscanner en updates met twee sloten op je huisdeur. Dat vormt een redelijke barrière, maar er kan nog steeds ingebroken worden. Criminelen werken steeds geraffineerder en verzinnen steeds nieuwe manieren."
Professioneel
De tijd van alleen onprofessionele mailtjes vol spelfouten waarin een zogenaamde bankdirecteur naar je pincode vraagt, is allang voorbij. Willemsen: ,,Criminelen sturen expres nog zulke mailtjes, waar consumenten niet meer intrappen. Vervolgens sturen ze juist wél een professionele mail namens de bank, waarin ze die 'mislukte fraudepoging' constateren en ter controle om codes vragen. Zo wordt de lezer alsnog opgelicht."
Malware
En de internetcrimineel van nu kijkt verder dan e-mail. Wilbert de Vries, hoofdredacteur van computerwebsite Tweakers.net: ,,Consumenten weten dat ze niet zomaar op elke e-maillink moeten klikken, maar de risico's zitten tegenwoordig ook in software. In Internet Explorer zat laatst een lek en ook via Java kon er onopvallend malware, een fraudeprogramma, geïnstalleerd worden op je computer." Zulke malware zorgt ervoor dat je na het inloggen op je bankwebsite een perfect nagemaakte bankwebsite ziet. Eentje waarop 'de bank' - criminelen dus - om bijvoorbeeld creditcardgegevens vragen.
Ook bekende sites misbruikt
De Vries: ,,Sommige mensen denken geen risico te lopen omdat ze geen pornosites bezoeken of downloadprogramma gebruiken. Maar malware wordt juist verspreid via grote reguliere websites zoals laatst Telegraaf.nl. Daarmee bereiken ze in één keer veel mensen." Hij adviseert consumenten altijd alert te zijn. ,,Als je ineens een raar programmaatje moet installeren om bijvoorbeeld Nu.nl te kunnen openen, dan moet je dat niet vertrouwen. Je kunt beter één keer te zorgvuldig zijn en iets niet openen, dan één keer te weinig."
Thuiscomputers doelwit
En juist 'veilig thuis' loop je risico. ,,Criminelen richten zich op grote groepen mensen tegelijk, dus op thuiscomputers. Mobiel bankieren is individueler en veel omslachtiger om mee te frauderen." ANP