De voedingsindustrie verwerkt PFAS-chemicaliën in wegwerpverpakkingen. Dat blijkt uit onderzoek van acht Europese consumenten- en milieu-organisaties, als het Nederlandse Tegengif. De concentratie is het hoogst in varianten die gepromoot worden als duurzaam.
De conclusie werd getrokken na een steekproef met verschillende soorten wegwerpverpakkingen van papier, karton en plantaardige vezels. Volgens het onderzoek is één op de drie wegwerpverpakkingen opzettelijk bewerkt met PFAS chemicaliën.
PFAS?
PFAS is een verzamelnaam voor chemicaliën die worden gebruikt om producten vet en waterafstotend te maken. Tegelijkertijd zijn ze niet of nauwelijks afbreekbaar door het milieu. Daarmee vervuilen ze het drinkwater, de bodem en de lucht, schrijft Tegengif.
“Het is een bizarre gedachte: We gooien deze verpakkingen na een paar minuten weg, maar zadelen generaties na ons op met de gevolgen”, zegt voorzitter Annelies den Boer op de website van Stichting Tegengif.
'Duurzaam' scoort slecht
Bij het meten van de PFAS-concentratie in de verpakkingen scoorden duurzame alternatieven veel hoger dan fastfoodketens als McDonalds KFC en Dunkin' Donuts. "Tot onze grote verbazing zaten de hoogste concentraties PFAS in producten van suikerriet die worden bestempeld als composteerbaar of biologisch afbreekbaar”, aldus De Boer.