Kassa

'Jubelton' per 1 januari fors omlaag, daarna afgeschaft

08-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1105 keer bekeken
  •  
koopwoning huur hypotheek 1127

Het kabinet verlaagt vanaf 1 januari 2023 de belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning van 106.671 euro naar 27.231 euro. Daarmee verdwijnt het grootste voordeel van de ‘jubelton.’

De mogelijkheid voor ouders om kinderen een belastingvrije schenking te doen voor de aankoop van een woning wordt in 2024 helemaal afgeschaft.

Kamer vroeg om versnelde afschaffing

De Kamer had het kabinet gevraagd of het mogelijk is om volgend jaar al een streep te zetten door de jubelton. Die draagt volgens veel partijen bij aan de kansenongelijkheid voor starters op de woningmarkt. Dat bleek technisch niet haalbaar voor de Belastingdienst.

Een ander voorstel was om het maximale bedrag op 1 euro vast te stellen. Maar ook dat stuitte op bezwaren. Ouders hebben en houden namelijk de mogelijkheid om hun kinderen jaarlijks tot 27.231 euro belastingvrij te schenken voor vrije besteding. Het hanteren van twee verschillende limieten zou tot verwarring kunnen leiden. De twee vrijstellingen kunnen volgend jaar niet allebei worden benut.

'Speelveld wordt eerlijker'

"Dit is een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters en de ongelijkheid vermindert", zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). De maatregel levert daarnaast de schatkist volgend jaar 7 miljoen euro op.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Helen 66
Helen 669 mrt. 2022 - 14:32

Maar gebeurt pas nadat alle VVD-ers hun kinderen al hebben kunnen helpen aan een onderkomen. Weer zo'n elite wetgeving. Net als subsidie voor een Tesla. Eigen bubbel eerst, blijkbaar.

hidkees
hidkees9 mrt. 2022 - 10:37

Dit is een goede zaak. Zo'n schenking kan alleen door rijke ouders gedaan worden. Hun volwassen kinderen hoeven niet meer gepamperd te worden. Wel moeten er maatregelen genomen worden om de huizenmarkt "af te koelen".

anduril
anduril9 mrt. 2022 - 10:16

Er is toch al weinig reden om te jubelen als het de Belastingdienst gaat, dus kan dit er ook nog wel bij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!