Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jouw gegevens op website OV-chipkaart zijn niet veilig

11-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ov-chipkaart_85.jpg
De website van OV-chipkaart is niet veilig. Door een bug in de software kunnen persoonlijke gegevens van OV-chipkaarthouders met een online-account zichtbaar zijn voor anderen, zo bevestigde een woordvoerster van het bedrijf achter de chipkaart Trans Link Systems zaterdag. Sommige gegevens zijn te wijzigen.
Oplossing
Het bedrijf is de afgelopen dagen druk bezig geweest om het probleem op te lossen. Naar verwachting wordt het lek dinsdag gedicht. Het probleem kwam vorige week naar boven toen een gebruiker onbedoeld de gegevens van iemand anders op zijn scherm kreeg. ,,Hij maakte een print waardoor we relatief snel de oorzaak konden achterhalen. De afgelopen dagen hebben we de aanpassing al succesvol getest. Maandag is de laatste'', zegt de woordvoerster.
Lek
Volgens haar zijn er geen signalen dat andere gebruikers last van het lek hebben ondervonden of dat ze financieel zijn gedupeerd. Door het euvel was het mogelijk om zowel namen, rekeningnummers als adressen van anderen te zien en deels te wijzigen, maar dat kon volgens de woordvoerster niet met wachtwoorden of gebruikersnamen.
Regelen
Er zijn ongeveer 14 miljoen actieve OV-chipkaarten, aldus de woordvoerster. Ongeveer 2 miljoen mensen hebben een online-account hiervoor aangevraagd. Zij kunnen hiermee hun OV-zaken via internet inzien en regelen.
Zorgelijk
D66 vindt het zorgelijk dat opnieuw een beveiligingsfout naar boven komt met de OV-chip terwijl privacy juist zo belangrijk is. D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) weten hoe lang dit probleem al speelt, hoe vaak het voorkwam en dat mensen van wie de gegevens is ingezien, daarover worden ingelicht. Daarna moeten er maatregelen komen om dit ,,ernstige probleem'' in de toekomst te voorkomen. Wat haar betreft worden alternatieven ontwikkeld voor het mobiel betalen van openbaar vervoer.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!