Kassa

Jongerenclubs boos over hogere rente schuld

  •  
17-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Studie geld schuld boek 930x520
Studenten bouwen enorme schulden op door het leenstelsel, ,,maar dat is voor kabinet Rutte-III nog niet genoeg". Om dat stelsel ‘betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren verhoogd. Studenten- en jongerenorganisaties uit vakbeweging en politiek roepen de Tweede Kamer teleurgesteld op om het wetsvoorstel van tafel te halen.
Onder de ondertekenaars zijn de jongerenorganisaties van de vier zittende regeringspartijen (JOVD, CDJA, Perspectief en de Jonge Democraten). Het plan moet het Rijk 226 miljoen euro opleveren en moet het leenstelsel betaalbaar houden.

10-jaarsrente

Vanaf 2020 wordt de rente van studieleningen gekoppeld aan de 10-jaarsrente. Nu is dat nog de 5-jaarsrente. Door het langer vastzetten van rentes, worden die hoger. Volgens de organisaties (ook ISO, LSVb, NJR en CNV Jongeren) zijn ex-studenten in de toekomst al met al duizenden euro's duurder uit.

Duurder dan gedacht

Het wetsvoorstel leidde al eerder tot veel commentaar. Het leenstelsel blijkt duurder dan gedacht en de studenten draaien voor de extra kosten op, zo luidt de kritiek. ANP

Meer over:

studieschuld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!