Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Jongeren willen gratis anticonceptie en les over aangeven grenzen

6 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mobiel telefoon jongeren
Jongeren vinden dat het herkennen en respecteren van grenzen verplicht onderdeel moet worden van seksuele voorlichting. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van kenniscentrum seksualiteit Rutgers. De peiling is gedaan onder duizend jongeren. De jongeren vinden ook dat het kabinet meer geld moet steken in de aanpak van seksueel geweld en het beschikbaar stellen van gratis anticonceptie.
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen werden de jongeren, tussen 18 en 25 jaar, gevraagd wat de politiek in de nieuwe kabinetsperiode moet regelen.

Buiten school

Directeur Ton Coenen van Rutgers zegt in het AD dat uit eerder onderzoek blijkt dat jongeren seksuele vorming op school niet hoog waarderen. Grenzen worden buiten de school - vaak in het uitgaansleven - makkelijker overschreden, aldus Coenen.  "Wij zeggen niet: ‘niemand mag elkaar aanraken’, maar maak het bespreekbaar. We weten dat de grens niet voor iedereen op hetzelfde punt ligt. Door daarover te leren praten kun je seksueel geweld voorkomen."

Preventie

In de peiling werd ook gevraagd naar de politieke voorkeur van de jongeren, waarbij de VVD met 26 procent de grootste partij bleek te zijn onder de mannelijke ondervraagden. Bij de vrouwen was dat GroenLinks met 16,2 procent. Preventie vinden de jongeren ongeacht de partijkleur het belangrijkst; voorkomen van seksueel geweld, toegang tot abortus en gratis anticonceptie staan in de top 3. Volgens Coenen lijkt het alsof de jongeren over dit onderwerp minder gepolariseerd denken dan de partijen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar