Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jongeren vrezen rekening pensioenstelsel

14-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen_359x210_40.jpg
Jongerenvakbonden van CNV en FNV vinden dat er snel moet worden doorgepakt met het pensioenoverleg. Als het huidige pensioenstelsel niet wordt aangepast, betalen jongeren uiteindelijk de rekening voor de stijgende levensverwachting en de schokken op de financiële markt, stellen zij donderdag.
De bonden vinden dat gepensioneerden en vakbonden als FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV over hun angst moeten heenstappen dat opgebouwde rechten worden aangetast. Als de huidige pensioensituatie gehandhaafd blijft, wordt de rekening niet eerlijk verdeeld over generaties, aldus CNV Jongeren en FNV Jong.
Vakbond AVV (Alternatief Voor Vakbond) vreest dat het ophanden zijnde pensioenakkoord juist helemaal niets oplost voor mensen onder de vijftig. ,,Het doel van het nieuwe pensioencontract is volledig uit het oog verloren'', aldus AVV-voorzitter Martin Pikaart.
De kleine bond, die met name opkomt voor jongere werknemers en mensen met een flexibel contract, vindt dat de plannen die nu op tafel liggen te veel rekening houden met de portemonnee van ouderen en gepensioneerden. Bestaande rechten worden juist te veel gewaarborgd en daar betalen jongere mensen op den duur de prijs voor.
,,Het nieuwe systeem zal in elk geval minder zekerheden kennen en naar het zich laat aanzien geen buffers'', stelt Pikaart. Zo'n systeem kan volgens hem alleen werken als werknemers en gepensioneerden een deel van hun opgebouwde rechten inleveren. ,,Als we van een failliet systeem waarin de komende jaren niet geïndexeerd wordt, overgaan naar een ander systeem, zonder buffers -waarin dus eerder wordt uitgekeerd-, kan dat alleen als de uitkeringen worden gekort.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!