Kassa

Jongeren vinden eigen schermgebruik onverantwoord

30-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jongeren schermgebruik 930
Nederlandse tieners maken zich zorgen om hun eigen schermgebruik. Ze brengen meer tijd door achter een tablet, laptop of telefoon dan ze zelf verantwoord achten, meldt de Volkskrant.
Bijna 7 op de 10 tieners vinden het daarnaast jammer dat er tegenwoordig steeds minder buiten wordt gespeeld, blijkt uit onderzoek van I&O Research onder thuiswonende kinderen en jongeren tussen de 10 en 22 jaar, in opdracht van de krant. Opmerkelijk aan de enquête is dat zowel ouders als hun kinderen zijn ondervraagd. De meeste ouders vinden dat hun kind te lang achter een beeldscherm zit. Verrassender is dat kinderen dat zelf ook vinden.

Privé schermgebruik

De 569 ondervraagde kinderen en jongeren brengen naar eigen zeggen gemiddeld 3 uur en 20 minuten per dag achter een scherm door. Dat gaat enkel om privégebruik: het maken van huiswerk achter de laptop is niet meegeteld. Zelf vinden de tieners 2,5 uur per dag een verantwoorde schermtijd. Veel tieners denken bovendien dat hun schermgebruik een negatief effect op ze heeft, zowel fysiek als mentaal.
Bron: de Volkskrant

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

diversion
diversion30 aug. 2019 - 11:56

Weten en gebruik maken van die kennis zijn twee verschillende zaken. Inmiddels zijn veel mensen zo verslaafd aan hun schermen dat ze er waarschijnlijk nooit meer vanaf zullen komen. Ik zie de millennials in mijn flat 's morgens met het mobieltje in de hand naar de auto lopen en 's avonds weer met het mobieltje in de hand naar huis lopen. Het typische is dat je soms jongeren op tv ziet die om een of andere reden een tijdje geen gebruik van hun mobieltje hebben gemaakt en dat ze aangeven dat ze dit best wel als positief hebben ervaren en dat ze meer tijd voor andere dingen hadden, maar waarschijnlijk zijn ze daarna weer gewoon in hun oude gedrag vervallen.

opaplop
opaplop30 aug. 2019 - 11:43

Wat te denken van al die ouders die de kinderen niet in de gaten houden en zelf geen tijd hebben om in te grijpen als ze te lang bezig zijn, dus je zou samen, kids en ouders, ook gescheiden als ze bij Pappa of mama zijn niet te lang achter elkaar op het scherm te laten kijken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!