Kassa

Jongeren van het CDA willen zomer- en wintertijd behouden

  •  
04-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
zonsondergang 930x520
Als het aan de jongeren van het CDA ligt, wordt de huidige zomer- en wintertijd behouden. Daarmee verzet het CDJA zich tegen een voorstel van de Europese Commissie om een einde te maken aan het verplichte schakelen tussen zomer- en wintertijd.
Met het standpunt gaan de jongeren ook in tegen de partijlijn. In het Europees Parlement maakt het CDA zich al jaren juist hard voor het afschaffen van het jaarlijks verzetten van de klok. Volgens EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik raken mens, dier en natuur erdoor uit balans, zei zij eerder.

Nadelen

Maar volgens de CDA-jongeren kleven er juist veel nadelen aan het afschaffen. ,,Zo zorgt het uitsluitend kiezen voor de wintertijd voor een enorme stijging van het energieverbruik, en het kiezen van de zomertijd maakt dat het in de winter pas rond 10 uur licht wordt", aldus voorzitter van het CDJA, Lotte Schipper. Volgens haar heeft dat een negatief effect op de (geestelijke) gezondheid. Ook brengt ze in dat nog nauwelijks geregeld is dat landen hun tijd op elkaar gaan afstemmen.
De jongeren dienen hun standpunt op 9 februari in als amendement op een partijcongres van het CDA. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

harrybre
harrybre4 feb. 2019 - 17:48

NL, B, F zijn sinds mei 1940 uit hun eigen tijdszone ( = Greenwich Mean Time) in de Middel Europese Tijdszone getrokken. In feite zitten we dus al permanent in een "zomertijd" tov onze natuurlijke zonnetijd. VEEL en VEEL belangrijker: één tijd over heel de EU. 

@HENK@
@HENK@4 feb. 2019 - 16:47

het is net zoiets als mensen die hun wekker voor zetten zodat ze wanneer ze wakker worden nog even mogen blijven liggen, grote onzin dus!stoppen met die onzin, wie zomer of wintertijd wil zet dan gewoon zijn wekker ook maar anders! het is toch gewoon jezelf voor de gek houden? En probeer het 2 keer per jaar aanpassen maar eens uit te leggen aan kleine kinderen, huisdieren, boerderijdieren enz !

m.swinkels
m.swinkels4 feb. 2019 - 15:39

Dan ben ik het deze keer hartgrondig eens met deze CDA jongeren want ik als oudere wil ook graag deze zomertijd instelling die in het laatste weekend van maart al lange tijd wordt ingesteld graag behouden en de afzonderlijke landen die lid zijn van de EU mogen hier zelf over besluiten of ze deze zomertijd willen behouden.

tenormin
tenormin4 feb. 2019 - 15:34

Mij maakt het niet uit welke tijd er zal worden aangehouden: als het maar 1 tijd is, het hele jaar door. (Enorme) stijging van van energieverbruik is ook onzin; dan gaat men ook later het licht aansteken. En dat het effect zou hebben op de geestelijke gezondheid? Het enige, wel belangrijke is, dat men in heel de EU gelijke tijden heeft/voor kiest.

The Happy Milkman
The Happy Milkman4 feb. 2019 - 13:25

Daar ben ik het helemaal mee eens. Gewoon behouden die zomer en wintertijd!

djedjoeska
djedjoeska4 feb. 2019 - 13:11

gewoon een tijd aanhouden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!