Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Jongeren niet geweigerd om autisme'

28-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studenten_46.jpg
Het is niet zo dat scholen leerlingen met autisme hebben geweigerd omdát ze autistisch zijn. Dat concludeert de onderwijsinspectie na een onderzoek naar aanleiding van een rapport over zogenoemde AUTI-weigerscholen.
In dat rapport van Start Foundation zijn 138 meldingen opgenomen van jongeren die niet werden toegelaten tot de opleiding van hun keuze. De jongeren vermoedden dat ze de opleiding niet mochten volgen vanwege hun aandoening. Ze hadden bijvoorbeeld wel de juiste vooropleiding gevolgd, maar werden toch niet toegelaten.
Aanmeldingsprodedure
De onderwijsinspectie deed onderzoek bij drie mbo-instellingen en één hbo-instelling die het vaakst werden genoemd in het rapport van Start Foundation, een organisatie die kansen en werk wil creëren voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Volgens de inspectie is het niet zo dat de scholen de jongeren niet toelieten op grond van hun aandoening. ,,De instellingen voeren een zorgvuldige aanmeldings-, intake- en plaatsingsprocedure'', stelt de inspectie.
Motivatie
Wel moeten de scholen beter communiceren wanneer ze jongeren niet toelaten tot de gewenste opleiding. ,,De afwijzing vindt doorgaans niet schriftelijk en gemotiveerd plaats. Hierdoor blijft er voor de jongeren (en hun ouders) onduidelijkheid bestaan over de afwijzingsgrond'', schrijft de inspectie.
In een reactie zegt directeur Jos Verhoeven van de Start Foundation dat hij het eens is met de onderwijsinspectie dat de communicatie over de afwijzingen waardeloos is. Verder vindt hij het betreurenswaardig dat een belangrijke partij niet gesproken is: de jongeren zelf. ,,Daar zou een ander beeld uit zijn gekomen'', zegt hij. ,,Ik ga niet mijn hand in het vuur steken voor alle meldingen, maar ik weet dat jongeren in de spreekkamer te horen krijgen dat ze niet worden toegelaten vanwege hun autisme. Maar dat wordt natuurlijk niet vastgelegd, dus dat is niet te bewijzen.''
Scholen mogen geen leerlingen weigeren omdat ze autistisch zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!