Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jongeren moeiteloos naar binnen bij grootste fitnessketens zónder begeleider

19-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6113 keer bekeken
  •  
sportschool 930
Bijna 3 miljoen Nederlanders hebben een fitnessabonnement. Ook jongeren weten de weg naar de sportschool steeds vaker te vinden. Bij sommige sportscholen is het tussen je 12e en 16e alleen mogelijk om onder begeleiding van trainers te sporten, maar bij de grootste fitnessketens van ons land is dat anders. Hoe wenselijk is dat?
Steeds meer jongeren
Agnes Elling, onderzoeker aan het Mulier Instituut , ziet dat het aantal jongeren in de sportschool sinds het begin van deze eeuw is verdubbeld. "We weten uit onderzoek dat de fitnessmarkt een beetje verzadigd is. Fitnesscentra gaan dus nadenken over hoe ze kunnen blijven groeien. Dat betekent onder andere verjongen. Waar sportscholen eerst alleen voor 16 jaar en ouder toegankelijk waren, kun je nu ook onder de 16 jaar al lid worden."
En dat baart sportfysiotherapeut Tom Preijde uit Huizen zorgen. Hij ziet regelmatig jongeren in zijn praktijk die hun spieren te intensief trainen en daardoor fysieke klachten hebben. "Kinderen weten niet wat hun grenzen zijn. En als deze wel in beeld komen, dan negeren ze die. Dat is het grote gevaar." Hij denkt dat het een groter probleem is, aangezien de effecten ook vaak later pas zichtbaar worden.
Grootste fitnesscentra
Bij Basic-Fit (met 152 vestigingen de grootste keten van Nederland) – en Fit For Free (de nummer twee met 89 vestigingen) is het tussen je 12 e en 16 e jaar mogelijk om je in te schrijven wanneer een ouder of voogd ondertekent. Je kunt vervolgens sporten onder begeleiding van iemand van 16 jaar of ouder.
"Zeer onverstandig", aldus Preijde. "Als gemiddelde sporter weet je niet waar je over praat. De kennis ontbreekt vaak om jongeren op de juiste manier te begeleiden. Het gevolg is dat kinderen verkeerde oefeningen gaan doen met als reactie spierpijn en overbelasting. En dat ga je natuurlijk niet met je vriendjes bespreken, want dan ben je een loser."
Proef op de som
Kassa vraagt zich af of je inderdaad niet zomaar binnenkomt als jongere. De 13-jarige Benjamin sluit bij beide ketens een abonnement af in het bijzijn van zijn moeder. Bij Fit For Free krijgt hij een pasje op zijn eigen naam, de medewerker van Basic-Fit geeft aan dat hij het contract op naam (en geboortedatum) van zijn moeder kan afsluiten.
Volgens de Algemene Voorwaarden en hier krijg je vervolgens uitsluitend toegang tot de filialen in het bijzijn van je begeleider. Beide klantenservices bevestigen dat Benjamin écht niet binnen komt als hij in zijn eentje naar de sportschool gaat.
We nemen de proef op de som en bij de eerste Basic-Fit komt Benjamin zonder enige controle binnen. Ook bij de tweede vestiging staat hij een minuutje later op de loopband. Zelfs wanneer hij zich – nog steeds in zijn eentje – naar de krachtapparaten begeeft en deze op foutieve wijze gebruikt, wordt hij niet aangesproken door medewerkers.
Het systeem van Fit For Free lijkt in eerste instantie wél te werken. Het poortje blokkeert en Benjamin krijgt pas toegang als zijn begeleider zich meldt. Bij de volgende poging in een ander filiaal blokkeert het poortje wederom, maar deze wordt vervolgens geopend door een medewerker die daarbij niet vraagt naar de leeftijd. En zo kan Benjamin ook hier sporten zonder begeleider.
Reacties
Basic-Fit laat in een schriftelijke reactie weten dat degene die het contract tekent erop moet toezien dat het kind ook echt onder begeleiding van iemand anders gaat sporten. Zij gaan ervan uit dat de ondertekenaar instemt als het jeugdlid zonder begeleiding naar de sportschool komt, maar dat hun medewerkers wél als uitgangspunt hebben het jeugdlid hierop aan te spreken. Ook vinden zij dat iemand van 12 jaar over het algemeen oud genoeg is om op verantwoorde wijze te fitnessen.
Fit For Free geeft aan dat jongeren onder de 16 jaar bij de ingang automatisch worden geweigerd als ze hun kaart invoeren. De toegang moet vervolgens handmatig worden verleend na controle dat de begeleider lid is en ouder dan 16 jaar. Naar aanleiding van onze melding heeft Fit For Free de software gecontroleerd en alle clubs nogmaals instructies gegeven hoe om te gaan met jongeren.
De volledige reacties van Basic-Fit, Fit For Free en branchevereniging NL Actief vind je hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!