Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Jongeren met schulden krijgen meer geld om van te leven

8 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Staatssecretaris Klijnsma heeft in de uitzending van Kassa gezegd dat ze de zogeheten beslagvrije voet – het bedrag dat iemand na aftrek van schulden krijgt om van te leven - nog deze kabinetsperiode wil verhogen van 300 naar minimaal 900 euro.
Schulden bevriezen
Daarnaast wil ze vanaf 1 januari de mogelijkheid bieden om de schulden van jongeren voor maximaal een half jaar te bevriezen. Met deze twee maatregelen wil ze deze kwetsbare groep jongeren de kans geven hun leven weer op te kunnen bouwen
 
140.000 jongeren
Ze heeft deze uitspraken gedaan in het televisieprogramma Kassa. De uitzending van Kassa schetst het verhaal van kwetsbare jongeren wiens leven door problematische schulden vaak in de knop gebroken wordt. Het gaat hier in totaal om zo’n 140.000 jongeren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

zefgerards
zefgerards9 okt 2016 - 23:25

ik heb ook een zoon van 37 jaar.Die heeft door lenen een behoorlijke schuld op gebouwd.Nu komen daar de achterstand van zorgverzekeraar en div incassobureaus nog eens bij.Werken doet hij gelukkig wel.Voor een paar jaar terug had ik zo nu en dan al eens bijgesprongen (enkele duizend €) Daar ben ik dan ook snel mee gestopt.Ik heb hem zelfs uit huis gezet(dit is heftig) Ik heb me er los van gemaakt,ik kan het niet meer redden en dat vreet toch.
De schuldhulp verlening werkt ook niet optimaal,dit soort mensen krijgt in mijn ogen te weinig prof.begeleiding.
Bij mij krijgt hij niks meer,zijn moeder kan ook niks missen.
Nu hoor ik dat hij soms aan klopt bij zijn broer.
Maar zijn broer zit ook met gewetens vragen,zijn verstand zegt nee maar het hart zegt ja en dan springt hij maar weer eens bij en dit keur ook niet goed.Ik durf echt niet te denken hoe dit ooit verder gaat en hoe  dit tot oplossing komt

snoek66
snoek669 okt 2016 - 11:48

Met schulden meer geld om van te leven?? Slecht idee, dan krijgen ze geen reden meer om met werken geld te verdienen. Wat is met de jongeren die wel werken en niet dat keurige huisje met grootbeeld, computer, enz hebben?28 jaar en niet geleerd met geld om te gaan? Kan gebeuren. Maar nu wil ze schrijfster worden, en 3 jaar geleden voor hbo in aan merking, nou en?? heeft ze er iets mee gedaan? nee dus. Werken sturen en als 1 baan niet genoeg is neem er 2 . Jeugdzorg moet als ze er toch vastzitten iedere dag maatschappijleer geven, verplicht bijwonen. Dan leren ze al geen schulden te maken, maar werken voor de kost. Dat noemen ze opvoeding. En dat dametje met kindje, wil zich op kindje focussen??  Die luxe kan ze zich niet veroorloven, ook die moet werken voor de kost. Als ze thuis geen opvoeding gekregen hebben is dat natuurlijk jammer, maar ongeacht je opvoeding op een bepaald moment ben je ZELF verantwoordelijk voor je leven.

tijger1
tijger19 okt 2016 - 9:21

Als ze achttien zijn hebben ze geen cent schuld, maar die weten ze binnen de kortste keren wel op te bouwen. Maar na drie jaar en € 30.000 schuld willen ze ineens studeren. 

alfaromeo164
alfaromeo1648 okt 2016 - 20:38

Ook ik heb de uitzending gezien en verbaas me over het feit dat geen van de schuldenaren de hand in eigen boezem steekt, het is ze allemaal maar overkomen. Natuurlijk gaat het leven niet voor iedereen over rozen maar je maakt mij niet wijs dat je op je 18e niet weet dat je de zorgverzekering of telefoonabonnement zelf moet betalen.  

corne28
corne288 okt 2016 - 20:12

wat een vreeslijke uitzending !  ik heb zelf geen opleiding gehad  was 17 toen ik van school ging , iedereen weet dat je je zorg verzekering gewoon moet betalen , ze weten wel hoe ze een telefoon abo af moeten sluiten ect,  mijn opa zou zeggen die moeten een schop onder hun kont hebben ik denk zeker dat dat hier van toepassing is , hoe kan je aan kinderen gaan beginnen als je daar helemaal geen geld voor heb !   en dan ik wil een opleiding beginnen , bla bla , daar is toch geen geld voor dus dan ga je maar bij de lidl achter de kassa of koekjes inpakken in de fabriek aan de lopende band ,  en dan savonds als je thuis ben ga je de kranten rond brengen , en desnoods  op kinderen passen voor geld ,  doe zelf iets en ga zeker niet zitten en afwachten  iedereen moet gewoon werken  ,  dan kunnen ze wel zeggen we hebben het niet geleerd vanuit onze opvoeding  dat heb ik ook zeker niet  het is maar net hoe je zelf in de situatie ga staan !! dat leren komt dan maar later als je gespaard heb

Wandawgdejong
Wandawgdejong8 okt 2016 - 20:05

Door reorganisatie raakte mijn zoon zijn leer/werkbaan kwijt. Woonde op zichzelf met vriendin en kindje. Door het kwijt raken van deze baan en te jong voor een uitkering kwamen ze in de problemen en raakten alles kwijt. Als je dan in de schuldsanering komt mag je geen schulden meer maken en kun je dan ook niet meer studeren want dan maak je schulden...

1 Reactie
manwijf
manwijf9 okt 2016 - 9:31

Ja, het ligt natuurlijk weer aan een ander! Leer eens naar uzelf te kijken! Moeten we medelijden hebben met jongeren die onverantwoordelijk gedrag vertonen door op veel te jonge leeftijd al aan een gezin beginnen? Ze weten het toch allemaal zo goed. Het is 2016 dat hoeft nl helemaal niet hoor.

Ook op jezelf wonen is pas aan de orde als je de middelen hebt. En dan bedoel ik, dat je daarvoor gespaard hebt en cash je hele huisraad aan kunt schaffen etc. zodat je geen schulden hoeft te maken. Verder moet je in je eigen onderhoud kunnen voorzien. En niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Om op te starten is slechts één baan zonder vast contract ook niet bepaald een weelde.

U had uw kind minimaal wat meer kennis omtrent financiële zaken bij moeten brengen. Dat is nl hun grootste probleem. Ze kunnen niet rekenen. Jongelui van tegenwoordig hebben geen enkel benul van wat alles kost en wat de consequenties zijn van wanbeleid. Daarbij zijn ze nog hebberig ook. Hun kind wordt hiervan nu de dupe. Ouders horen kinderen op te voeden niet alleen te eten te geven!

Wij spaarden ons eerst suf, werkten minimaal 5 jaar samen en dachten dan pas samenwonen en kinderen. Hartstikke ouderwets, maar wel rete efficiënt kan ik u melden. Jongelui van nu willen alles wat wij ook hebben, maar willen er niets voor doen. En daar gaat het fout.


netty van es
netty van es8 okt 2016 - 20:00

Hier is het zelfs zo erg dat een instantie die mensen aan betaald werk moeten helpen (Orionis) jongeren door verwijzen naar een schuldhulpverlener in hun gemeente. Helaas komen jongeren bij dit bureau alleen maar dieper in de schulden komen. Ze krijgen geen inzicht in de financien. Ze mogen niet weten wat de feitelijke inkomsten en uitgaven zijn. Weten dus niet hoe en hoeveel geld er van ze in omloop is. Ook zijn sommige van deze jongeren overtuigd dat er zomaar geld van hun rekening afgehaald wordt zonder aanwijsbare reden.  De gemeente en Orionis weten hiervan en toch werden er jongeren naar deze instantie doorgestuurd.  Er is melding van gemaakt bij Orionis (wethouder die in het dagelijks bestuur zit), ze weten om welke jongeren het gaan, maar zeggen vervolgens dat ze er niets aan kunnen doen om deze jongeren te helpen. Op advies van een groepje mensen die deze jongeren via FB hebben benaderd en een helpende hand wil geven is er contact gezocht met een advocaat en gaat alles nu hopelijk eindelijk uitgezocht worden. Een rechter zou hier een jaarlijkse controle op moeten hebben (als dit al gebeurt), maar wanneer een dergelijke instantie met een dubbele boekhouding werkt (die indruk is er), kan ook deze weinig uitrichten.  Er zou van overheid een veel betere controle op dit soort instanties moeten zijn. 

Wevers
Wevers8 okt 2016 - 19:48

Iedereen weet dat je eerst geld moet hebben wil je het uitgeven en als de overheid weer moet ingrijpen ben je toch helemasl verkeerd bezig deze mensen blijven eeuwig in de schuld want het wordt toch wel weer opgelost door de overheid,belachelijk  ook tegenover de mensen die wel gewoon werken om de rekeningen te betalen 

1 Reactie
Wandawgdejong
Wandawgdejong8 okt 2016 - 20:06

Het leven kan anders lopen....

henk de jong_1
henk de jong_18 okt 2016 - 19:47

ik heb van mij 18 hard gewerkt ik ben nu 23  heb me eigen huis eigen zaak heb een kind ga nog naar school het ligt er aan hoe jij wilt werken om iets te bereiken in je leven en om uit de schulden te blijven

1 Reactie
manwijf
manwijf9 okt 2016 - 9:08

Het is fijn dat het je goed gaat Henk, maar heeft jouw vrouw ook de kans om te studeren en te werken? Mocht het fout lopen is zij kansloos op de arbeidsmarkt nl zonder opleiding en met een kind. Zij behoort tot de meest kwetsbare groep. Je hebt ook geen eigen huis, je hebt een eigen hypotheek. Als die hoog is, kan ook dat bij een evt. scheiding een nekslag zijn.
Ik hoop natuurlijk dat dit jou nooit zal gebeuren. Ik geef alleen aan, dat veel jonge mensen heel veel tegelijkertijd willen en dat dat soms voor heel grote problemen kan zorgen. Succes in ieder geval en altijd eerst sparen en dan kopen!