Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Jongeren laten gebit beschadigen voor perfecte ‘Hollywood smile’

19 jan 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7458 keer bekeken
  •  
tandpasta_glimlach_tanden_mond_lippen_980x520
Je hoeft maar door Instagram of YouTube te scrollen en de jongens en meisjes met glimmende, spierwitte tanden spatten van het scherm. De zogenaamde ‘Hollywood smile’ is een trend. Om aan dit extreme schoonheidsideaal te kunnen voldoen laten veel jongeren hun gezonde gebit door de tandarts bewerken door zogeheten facings (kronen) van composiet of porselein over hun eigen tanden te laten plaatsen. Een techniek die uitkomst kan bieden als, bijvoorbeeld door een ongeluk, een deel van een tand is afgebroken. Maar binnen deze trend wordt de behandeling in een keer op alle tanden toegepast. En daarmee kan zowel het uiterlijk als de gezondheid van het eigen gebit onherstelbaar beschadigd worden.
De meeste praktijken bieden 1 of 2 soorten facings aan. De eerste variant zijn facings van composiet, een kunststof substantie met glasdeeltjes die op de eigen tand wordt gesmeerd en gemodelleerd. De tweede soort zijn facings van porselein, waarbij door middel van een afdruk van het gebit porseleinen hulzen op maat worden gemaakt die over de eigen tanden worden geplaatst. In dat geval moeten de eigen tanden voor een groot deel afgeschaafd worden om ruimte te maken voor de porseleinen huls. In beiden gevallen gaat het niet om tijdelijk gebruik; als de eigen tanden (deels) zijn afgeslepen om facings te plaatsen, kun je nooit meer terug naar het eigen gebit. In het geval van composiet lijkt dan misschien alsof dat gemakkelijker te verwijderen is, er is dan immers niet of weinig aan de eigen tand geslepen, maar ook die substantie wordt als het ware een met de eigen tand. Een behandeling om de composieten facings weer te verwijderen is dan ook een gecompliceerde taak waarbij de eigen tanden meer schade op kunnen lopen. De kosten voor composieten facings liggen rond de 2000 euro, bij porselein is dat zelfs 10.000 euro, door hogere kosten voor het materiaal en de meer gecompliceerde behandeling. 

Nieuwe tanden in ruil voor reclame?
Zo zijn er tandartsen die via (jonge) Bekende Nederlanders of online influencers reclame maken voor facing-behandelingen. De 19-jarige YouTuber Melle is daar een voorbeeld van. Hij heeft uit eigen zak de behandeling voor composieten facings betaald waar hij al snel ontevreden over was, er breken geregeld stukjes af. Nu kan hij, door de online invloed die hij heeft, gratis porseleinen facings laten plaatsen bij een tandartsenpraktijk in ruil voor foto's en video's op zijn sociale mediakanalen. Hiermee kan de tandartsenpraktijk ook de volgers van Melle bereiken, die daarmee geïnspireerd kunnen raken om ook zo’n dure behandeling te gaan doen.
Op YouTube en Instagram zijn veel voorbeelden te vinden van influencers die facing-behandelingen bij een bepaalde tandarts promoten en Youtubers die in een video het resultaat van hun facing behandeling laten zien. Romy Koster is een van de Youtubers die haar nieuwe facings in een video op het platform deelt, zij zegt het echter niet om esthetische redenen te doen, maar op advies van haar tandarts. Joost Roeters, hoogleraar Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam stelt dat tandartsen die wel jongeren inzetten om reclame voor facings te maken daarmee over een belangrijke ethische grens heengaan. Volgens hem is dit niet in lijn met waar je als tandarts voor opgeleid bent en zou het behouden van het gezonde gebit van de patiënt bij alle tandartsen voorop moeten staan. Mocht een patiënt ontevreden zijn over iets in het gebit maar verder goede tanden hebben, dan zijn er volgens Roeters namelijk altijd ander minder ingrijpende maatregelen die getroffen kunnen worden en die je als tandarts ook zou moeten voorstellen.

Tandartsenvereniging

Zouden tandartsen dus niet meer verantwoordelijkheid moeten nemen en zouden zij patiënten die hun gezonde gebit willen laten bewerken om aan deze trend mee te doen, niet gewoon moeten wegsturen? In de studio reageert Wolter Brands, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Volgens Brands is de beroepsvereniging geen voorstander van het te gemakkelijk plaatsen van facings.

Meer over:

facings, gebit

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Jean Festraets.
Jean Festraets.20 jan 2019 - 13:49

Beste,Behandeling voor spierwitte tanden;
De uitzending bekeken op T.V.komt het erop neer, dat het beter is om dit NIET te laten doen, omwille van de nadelen met blijvende bijkomende uitgave kosten door de achteraf :  bijkomende benadelingskosten van herstellingen. Jean.

aresta
aresta20 jan 2019 - 11:41

Dit zijn inderdaad gewoon heel zielige mensen (jongeren) zonder een eigen karakter. Er zijn genoeg BN'ers die ook niet moeders mooiste zijn maar wel karakter hebben en veel gepresteerd hebben.Maar het ergste is noch, dat als deze mensen later problemen krijgen met hun gezondheid door deze ingrepen, wij er voor kunnen opdraaien door weer een hogere verzekeringspremie te moeten betalen. Bah, wat een nep wereld en nep mensen. Overheid, neem nou eindelijk eens uw verantwoording en doe er wat aan. Of telt alleen geld verdienen nog!

manwijf
manwijf20 jan 2019 - 11:02

Het niet meer tevreden zijn met je uiterlijk en wie je bent, is iets van deze tijd. Stuurloze jongeren die zich spiegelen aan BN'ers die zelf ook onzeker zijn. BN'ers die er ook een bizar schoonheidsideaal op na houden. Allemaal nephaar, nepnagels, neptanden en lippen, konen en billen volgespoten met botox en een neplach. Ik vind het echt sneu worden. En het ergste is, ze worden er helemaal niet mooier op. Heel vaak heel veel lelijker. Een mond als een K** je moet het maar willen. En dat in 2019!
Het wordt tijd, dat we kinderen weer leren, dat zij goed zijn zoals ze zijn. Wat een waanzin. Deze jongen met z'n opgespoten lippen en nepgebit maakt op mij in ieder geval een heel zielige indruk.