Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jongeren kunnen te makkelijk onder zonnebank

22-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zonnebank1.jpg
Jongeren onder de 18 worden in drie kwart van de gevallen niet geweerd als ze onder de zonnebank willen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 18 jaar is de minimumleeftijd voor zonnebankgebruik.
Tegengehouden
Voor het onderzoek werden 16-jarige 'mystery kids' naar zonnestudio's gestuurd. Slechts een kwart van die jongeren werd tegengehouden toen ze onder de zonnebank wilden gaan.
Geen legitimatieplicht
Probleem bij de handhaving van de minimumleeftijd bij zonnebanken, is dat er geen legitimatieplicht is. De leeftijd kan dus niet worden gecontroleerd. Wel is het zo dat nieuwe klanten een vragenlijst moeten invullen, waarop ze ook hun leeftijd moeten invullen. ,,Maar als iemand van 17 invult dat hij 19 is, valt dat niet te checken'', zei een woordvoerster van de NVWA maandag.
Huidkanker
Door op jonge leeftijd te zonnen onder de zonnebank, neemt de kans op huidkanker met zeker 20 procent toe, stelt de NVWA op basis van internationaal onderzoek. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!