Kassa

Jongeren kunnen moeilijker aan drank komen

  •  
21-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
25146.jpg
Jongeren onder de 16 kunnen straks moeilijker aan drank komen. Gemeenten gaan daar strenger op toezien, supermarkten die aan te jonge drinkers verkopen worden strenger aangepakt en 16-minners mogen op straat geen drank meer bij zich hebben.
Het kabinet heeft vrijdag een aantal wijzigingen vastgesteld in de drank- en horecawet, die een strengere aanpak mogelijk maken. Gemeenten mogen piekuren en sluitingstijden van kroegen gaan koppelen aan de leeftijd van de klanten. Nachtcafés zouden bijvoorbeeld alleen open mogen zijn voor jongeren boven de 18 jaar.
De leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol blijft op zestien jaar liggen, maar gemeenten kunnen mee gaan doen aan een proef waarbij deze grens plaatselijk wordt opgetrokken naar achttien jaar. Gemeenten moeten regels gaan opstellen voor de drankverkoop in sportkantines en in culturele centra. Nu heeft nog niet iedere stad of dorp daar regels voor.
De maatregelen kunnen in grote lijn rekenen op steun van de Tweede Kamer. Het kabinet stuurt het wetsvoorstel nu voor advies naar de Raad van State. Of de sancties die burgemeesters aan supermarkten opleggen landelijk worden vastgesteld of aan de gemeenten worden overgelaten, is een extra punt van advies voor de Raad van State.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!