Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Jongeren krijgen geen goede schuldhulpverlening

8 okt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
jongeren werkloos 930 520
Hoe maak je van kansarme jongeren, kansrijke volwassenen? 140.000 jongeren zitten diep in de problemen doordat ze geen goede schuldhulpverlening krijgen, en de overheid maakt het alleen maar moeilijker om uit de schulden te komen.
Stephanie
Stephanie is 28 jaar. Op haar zestiende ontvluchtte zij haar huis en moest daarna alles zonder haar ouders doen. Het ging meteen mis. Al 10 jaar wordt zij door haar schulden achtervolgd.
Bron: Lindsay Leatemia, Stichting Zwerfjongeren Nederland.
Eigen zorgpremie betalen
Op je 18 e word je volwassen en ben je voor alles verantwoordelijk . Het is belangrijk dat je dan je eigen zorgpremie betaalt.
Jongeren krijgen een zorgtoeslag die na aanvraag direct op hun rekening wordt gestort. Voor jongeren die geen vaste verblijfsplaats hebben is de aanvraag voor zorgtoeslag niet mogelijk. Jongeren die dak- en thuisloos zijn komen hierdoor snel in de problemen, want zij moeten de dure premie zelf betalen. Als ze dat niet doen, dan wordt de premie na zes maanden verhoogd naar 125 procent .
Startkwalificatie mbo 2
Als je tot je 27 e een uitkering aanvraagt, moet je een startkwalificatie op mbo 2 niveau hebben. Als je geen mbo 2 diploma hebt, maar wel schulden, dan heb je inkomsten nodig via werk. Als je vervolgens geen werk kunt vinden, dan heb je een uitkering nodig. Maar dan zegt de Sociale Dienst: je moet eerst naar school om een mbo 2 diploma te halen. De schuldhulpverleningsorganisaties zeggen weer: zonder inkomen uit werk en uitkering doen we niets. Zo blijven de jongeren in een vicieuze cirkel en krijgen ze geen schuldhulpverlening.
Nadja Jungmann , lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht, maakt zich grote zorgen hierom. Volgens haar betekent dit dat jongeren een studiefinanciering moeten aanvragen, en dat is een leenstelsel. “Die jongeren moeten dan geld lenen om in hun levensonderhoud te voorzien én ervoor zorgen een mbo 2 diploma te behalen.”

Schuldregeling
Volgens Jungmann zijn er ook gemeenten die kunnen helpen met een schuldregeling. Als je naast je studiefinanciering ook een bijbaantje hebt, waarvan je minimaal 50 euro per maand ontvangt, dan kan de gemeente schuldeisers aanschrijven. De gemeente kan de schuldeisers uitleggen dat je de komende jaren niet veel aflossingscapaciteiten hebt. Vervolgens vragen zij om medewerking. Als alle schuldeisers een handtekening zetten dan krijg je een kwijtschelding, net zoals volwassen dat ook krijgen.
Kredietbank
Beyza is 22 jaar en heeft een torenhoge schuld. Ze heeft jaren lang geen vaste verblijfplaats gehad. op haar 19 e een dochter. Ze wilde dolgraag een schuldsanering bij de Kredietbank Amsterdam . Zij hebben haar afgewezen, want er is nog kans op werk en afbetaling van de schulden is dus mogelijk.
Moratorium
Als er iemand is die iets kan veranderen dan is dat staatssecretaris Jetta Klijnsma. Zij is degene die verantwoordelijk is voor de wet en regelgeving.
Er komt een moratorium, zegt staatssecretaris Klijnsma. Dat is een soort time-out, voor mensen die in de schulden terecht zijn gekomen. Via de schuldhulpverlening kun je dit bij de rechter aanvragen. Het moratorium is bijna klaar en ligt nu bij de Tweede Kamer. Ze hoopt dat het moratorium op 1 januari 2017 van kracht is.
Staatssecretaris Klijnsma is daarnaast bezig met de vereenvoudiging van de beslagvrije voet . Dat is het deel van je inkomen (salaris of uitkering) wat je kan blijven gebruiken, ondanks de schulden. “De beslagvrije voet wordt heel vaak te laag ingesteld. Mensen moeten dan van heel weinig geld rondkomen.” Kleinsma wil dat er een instrument komt, waarbij de beslagvrije voet vastgesteld wordt en jongeren tot 21 jaar meer overhouden om van te leven. “We vereenvoudigen die beslagvrije voet zodanig, dat het bedrag voor jongeren tot 21 jaar veel hoger wordt. Eerst was het 300 euro en dat wordt nu minimaal 900 euro.”
Goed voorbeeld doet goed volgen
Er zijn gelukkig goede voorbeelden. Zo heeft de gemeente Amsterdam onlangs een campagne gestart en is het project Fix Up Your Life succesvol.
Er zijn meer initiatieven van mensen die de uitzichtloosheid van jongeren met schulden willen doorbreken. Pieter Hilhorst, oud-wethouder van de gemeente Amsterdam, komt met coöperatie Goede Gieren tot onorthodoxe plannen en initiatieven om mensen weer perspectief te bieden.
Het Kansfonds van Stichting Zwerfjongeren Nederland financiert initiatieven die de kansen van zwerfjongeren vergroten. Zo ook Van de Straat, een samenwerkingsverband van organisaties dat de complexe problemen van deze jongeren aanpakt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Minastus
Minastus11 okt 2016 - 15:10

Zat me wel een beetje op te vreten toen ik het meisje in de uitzending hoorde vertellen. Toegeven dat je niemand toewenst in een gezin opte groeien waar de ouders alcoholisten zijn en dat je uit huis geplaatst moet worden. Ze vertelde dat haar niet geleerd was hoe met geld om te gaan en toen ze 18 werd en vanuit het tehuis op zichzelf moest gaan wonen dat het mis ging. Om te voorkomen dat het later inderdaad mis gaat worden deze kinderen in een pleeggezin geplaatst. Deze pleeggezinnen proberen met hart en ziel voor deze kinderen te zorgen. Maar mevrouw vertelde dat ze wel bij drie pleeggezinnen gewoond had en dat wanneer het even niet beviel wegliep omdat ze toch wel weeropgevangen werd. Fijn voor die pleeggezinnen die zoveel moeite voor je gedaan hebben. Denk je dat jeugdzorg haar bij een 4e pleeggezin gaatplaatsen? Nee blijf dan maar in het tehuis tot je 18 wordt als je overal met de pet naar gooit. Geen fut om ook maar een opleiding af te maken. Kom op zeg. Meer kansen, aandacht en ondersteuning dan de rest van ons ooit gehad hebben.  

1 Reactie
selena dunge
selena dunge30 mei 2017 - 13:36

Gesproken als iemand die 'de hulpverlening' alleen kent van de propagandapraatjes van 'de aanbodkant' die met hun drang naar geld en aandacht aan de lopende band niet-optimale-situaties veranderden in complete-rampen.

catheine
catheine9 okt 2016 - 16:51

Weet je wat die jongeren eens moeten leren?...dat het NIET allemaal vanzelfsprekend is!!...en dan het ook niet EN...EN...EN.. is maar OF...OF...OF...zoals wij ook altijd hebben moeten doen....met 14jaar gaan werken in een gezin als poetshulp voor halve dagen en verdiende er FL.12,50 mee wat voor ons gezin was...met 15jaar 40uur werken in een winkel voor FL.120,00 per maand!!!....en zo kan ik nog wel even doorgaan hoor...Maar het moet zo zijn dat als ze iets willen, ze er niet VEEL maar HEEL VEEL voor moeten doen net zoals de oudere generatie ook heeft gemoeten (uitzonderingen zijn er ALTIJD al geweest...ook nu nog)...kijk alleen al naar de Politiek wat die binnen harken en wat ze ook nog mee krijgen als Gouden Handdruk....en de ouderen maar inleveren en als ze na 45jaar werken een spaarcentje hebben opgebouwd waarvan ze al een keer belasting over betaald hebben, kunnen ze WEER Belasting over betalen om die jongere generatie te helpen die vaak ZELF het er naar gemaakt hebben (uitzonderingen na gelaten natuurlijk)....En dan natuurlijk ook nog de GELUKSZOEKERS helpen met een uitkering....huis en inboedel en de familie over laten komen en zo kunnen we nog wel even door gaan maar ik vind het DIEP TRIEST zoals de Regering (Politiek) hier met de oudere generatie omgaat...

Keevertje
Keevertje9 okt 2016 - 15:09

Typisch pvda en en Klijnsma, die tegen ouderen durft te zeggen dat wanneer zij niet rond kunnen komen van een klein pensioentje, maar een bijbaantje moeten zoeken of een volkstuintje moeten nemen om in hun dagelijkse behoefte te voorzien. Jongeren mogen van hun studentengeld gaan stappen, flauwekul verkopen op hun peperdure mobieltjes, dure Nikes en merkkleding dragen en wanneer ze 18 jaar zijn, Ja hoor dan zijn ze volwassen en moeten met hun autootje naar school en een krantenwijk is te min voor ze. Ik mag en kan natuurlijk niet iedereen over dezelfde kam scheren, daar heb ik in mijn naaste omgeving een voorbeeld van. De dochter van mijn alleenstaande zus  (met crohn), zit op de universiteit in Nijmegen, maar heeft gelukkig wel geleerd hoe ze met geld om moet gaan. Zij heeft niet alles op een zilveren schaaltje aangeboden gekregen maar er net als haar moeder hard voor moeten werken (en nu ook nog) om te doen wat ze nu doet. Dus laat niemand mij vertellen dat de jeugd kansloos is. Ze zullen er zelf wat voor moeten doen en laten en daar hoort een leven als God in Frankrijk niet bij. Ik was 14 toen ik zelf van school wilde en dat mocht van mijn ouders, maar niet zonder dat ik eerst een baan had en ik hoefde niet thuis te komen met smoesje van, ik kan niets vinden, want dan zorgde zij wel voor een baantje, maar lantefante was er echt niet bij. Ben later weer gaan studeren en heb ook alles zelf moeten betalen, ook geen studiebeurs gehad, maar wel zoveel in het leven geleerd dat ik ook geen schulden heb overgehouden maar wel een spaarcentje, maar dat helaas door de banken, de crisis (hoofdzakelijk ontstaan door jongeren, die op te grote voet leefden), kortingen op toelagen en het niet verhogen van de pensioenen, maar wel verhogen van de pensioenleeftijd, tot het minimum geslonken is. Nou Klijnsma en pvda, ik zou zeggen, laat de jongeren lekker een bijbaantje zoeken of stuur ze het volkstuintje in, dan hebben ze ook geen tijd om schulden te maken.

1 Reactie
selena dunge
selena dunge30 mei 2017 - 13:26

Makkelijk praten als je bent opgegroeid in een tijd dat werken vinden nog een kwestie was van 'werk *willen* vinden', en toen je jezelf nog prima op kon werken uit een slecht baantje naar een mooie positie.Om jouw luizenleventje mogelijk te maken heeft de overheid zich flink in de schulden gestoken, wat de huidige generatie jongeren moet terugbetalen.

rfd
rfd9 okt 2016 - 14:28

Fijn weer deze ongenuanceerde opmerkingen. Jonderen die op de een of andere reden in de problemen zijn gekomen (vaak vanwege de thuissituatie), buiten de boot en de maatschappij vallen, verdienen deze opmerkingen niet. Ze verdienen hulp en begeleiding met alsnog kans op werk en schuldenvrij zijn.

1 Reactie
selena dunge
selena dunge30 mei 2017 - 13:33

Het is een ijzeren wet: hoe hufteriger de ene groep zich tegenover de andere gedraagt, hoe harder die eerste groep loopt te schreeuwen dat die laatste groep die slechte behandeling 'aan zichzelf te danken heeft'.
Dat zie je bij Geenstijl dat tekeer gaat tegen vreemdelingen, dat zie je bij babyboomers die weigeren te erkennen dat hun generatie met een gouden lepeltje in de mond is geboren.

Het is immers veel prettiger om jezelf wijs te maken dat je een slachtoffer bent en dat je verdrukt wordt, dan toegeven dat je misschien zelf juist egoïstisch en onrechtvaardig bent.

paddington24
paddington249 okt 2016 - 13:06

Leg de jongeren maar in de watten. Hoe bouw je zo'n schuld op. Ze willen aan alles meedoen maar dat kan nou eenmaal niet. Doe eerst die dure abonnementen eens de deur uit en leef van het geld dat je hebt/ verdiend.

willemwriter
willemwriter9 okt 2016 - 11:15

Belachelijk, maar tegen de verkiezingen wil de PvdA via Klijnsma natuurlijk nog wat zetels zien te winnen, waar die partij geen factor van belang meer is. Bestaat er ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid bij die jongeren, of wentelen ze hun gedrag maar op de maatschappij af, die het toch wel betaalt. Eerst maar eens die peperdure mobieltjes de deur uit, want meer dan lucht wordt daar niet in gespuid. Die tijd kunnen ze beter besteden aan opleidingen en werken, ook via uitzendbureaus zijn er mogelijkheden genoeg. Er zijn al honderden miljoenen in die groep gestopt zonder resultaat, met nog meer geld storten krijg je ze geen stap verder, het zal toch echt uit henzelf moeten komen.

tijger1
tijger19 okt 2016 - 10:00

€ 900,00 beslagvrije voet? Zo hoog is het inkomen niet eens. Dat betekent dus helemaal niets aflossen van die schuld. Neem nog maar een superduur telefoon abonnement.