Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jongeren in jeugdhulpinstelling maken vaak geweld mee

26-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
huiselijk geweld veilig thuis 1127

Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ongeveer een kwart van de jongeren in jeugdhulpinstellingen zowel fysiek als verbaal geweld mee heeft gemaakt. Zo blijkt uit een onderzoek.

In de jeugdzorg geeft 81 procent van de jongeren aan zich veilig te voelen bij hun begeleider en instelling, 23 procent geeft aan zich wel eens onveilig te voelen in de omgeving van zijn of haar huidige verblijfsplek. Dat de meeste jongeren zich veilig voelen terwijl een groot deel te maken heeft met geweld, heeft volgens het onderzoek te maken met hun perceptie van wat 'normaal' is. "Er waren jongeren die aangaven dat ze bepaalde zaken in de context waarin ze zaten normaal waren gaan vinden en zich pas bij de volgende instelling realiseerden dat dat niet normaal was", aldus de staatssecretaris.

Alle vormen van jeugdhulp met verblijf

In het onderzoek is gekeken naar alle vormen van jeugdhulp met verblijf, zoals pleegzorg, gezinshuizen, open residentieel verblijf en gesloten jeugdzorg. Verder zijn ook Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s), Kleinschalige Voorzieningen Justitiële Jeugd (KVJJ’s) en opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen meegenomen in het onderzoek. Jongeren in de JJI's lijken zich minder veilig te voelen dan de rest van de groep, volgens het onderzoek maken zij ook vaker fysiek of verbaal geweld mee. Jongeren in gezinshuizen maken relatief het minst geweld mee.

Kanttekening

De onderzoekers zetten een belangrijke kanttekening door te melden dat een beperkt aantal jongeren, circa 120, heeft meegedaan aan het onderzoek, waardoor het lastig is uitspraken te doen over specifieke groepen jongeren. Daarom wordt een vervolgonderzoek met meer respondenten aanbevolen. De staatssecretaris belooft in de brief het onderzoek over twee jaar opnieuw uit te voeren, met de wens de respons te vergroten. "Geweld en onveiligheid binnen de jeugdhulp blijft een heel belangrijk onderwerp en verdient onze aandacht", aldus Van Ooijen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!