Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Jongeren drinken later met hulp van ouders

12 sep 2009
  •  
leestijd 1 minuten
15026.jpg
Alleen als ouders en jongeren beiden overtuigd worden dat alcohol onder de zestien slecht is, kan het beginnen met drinken worden uitgesteld. Tot deze conclusie komen de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut.
Negentig procent van de jongeren drinkt alcohol voordat ze 16 jaar zijn. Vaak krijgen ze het eerste drankje van hun ouders. Deze willen zo toezien op het alcoholgebruik van hun kinderen. Maar, zo stellen de onderzoekers, dit remt het gebruik van alcohol niet. Als er geen regels worden gesteld en thuis mag worden gedronken, stimuleert dit juist alcholgebruik.
In het onderzoek Preventie van Alcoholgebruik onder Scholieren (PAS) zijn meer dan drieduizend jongeren tussen de 12 en 15 jaar en hun ouders drie jaar gevolgd. Onderzocht is of het beginnen met wekelijks drinken uitgesteld kan worden. De ouders krijgen informatie over de gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd en ook wat zij kunnen doen: regels stellen. De leerlingen krijgen op school les. Juiste deze combinatie blijkt de succesfactor.
Worden alleen jongeren, of alleen ouders aangesproken, zoals dat nu vaak gebeurt, dan heeft het geen zin. ,,Jongeren moeten zelf overtuigd zijn dat alcohol slecht voor hen is en weten hoe ze 'nee' kunnen zeggen. Dat lukt alleen als zij daarbij gesteund worden door ouders die regels stellen'', aldus de onderzoekers.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar