Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jonge senioren mogelijk financieel in knel na pensioen

21-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
628 keer bekeken
  •  
geld munten euro 1127

Een groeiende groep mensen tussen de 55 en 65 jaar kampt met geldproblemen. Hierdoor dreigt deze groep hier ook na het bereiken van de AOW-leeftijd in te blijven hangen, waarschuwen seniorenorganisaties ANBO, BO-PCOB, FASv, de Koepel Gepensioneerden en NOOM. De organisaties vinden dat de regering meer moet doen om te voorkomen dat zogenoemde 'jonge senioren' in de armoede belanden.

De ouderenorganisaties signaleren dat de uitkeringen door "fiscale maatregelen" de afgelopen jaren omlaag zijn gegaan. Ze vermoeden ook dat die ontwikkeling de komende jaren doorzet, "mogelijk zelfs versterkt" en waarschuwen dat hierdoor "het aantal mensen dat in armoede terecht komt alleen maar [dreigt] te stijgen".

Jonge senioren gaan financieel ongezond AOW in

De organisaties stellen dat senioren die "financieel ongezond" hun AOW ingaan minder armslag hebben om tegenvallers op te vangen. Ook heeft hun situatie grote invloed op hun gezondheid en "hun mogelijkheden om aan de samenleving deel te nemen". "Op termijn leidt niets doen aan toenemende financiële kwetsbaarheid alleen maar tot hogere kosten voor de samenleving als geheel."

Kwart 55-plussers had uitkering in 2019

De bonden lieten een onderzoek uitvoeren door Regioplan, waaruit blijkt dat meer dan tien procent (ruim 147.000) van de huishoudens in de leeftijdscategorie van 55 tot 65 jaar een laag inkomen heeft. De meesten van hen hebben daar al jarenlang mee te maken, onder meer door schulden, een lage opleiding of een migratieachtergrond. In 2019 had bijna een kwart van de 55-plussers een uitkering. "Dat is fors te noemen."

Oproep aan demissionaire kabinet

De organisaties roepen het demissionaire kabinet onder andere op de verlagingen van de uitkeringen tegen te gaan en de kostendelersnorm af te schaffen. Die regel bepaalt dat een bijstandsuitkering lager wordt wanneer de ontvanger met meer mensen op één adres woont. "Dit kan belemmerend werken voor onder andere het verlenen van mantelzorg door bijstandsgerechtigde jonge senioren." Ook zou de drempel voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering verlaagd moeten worden van de huidige 35 procent naar 15 procent. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!