NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gewelddadige games in gamehallen makkelijk toegankelijk voor jonge kinderen

13 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Center Parcs en Gamestate gaan strenger toezien op jonge kinderen in hun gamehallen. Zeer jonge kinderen kunnen daar nu nog makkelijk gewelddadige spellen spelen, blijkt uit onderzoek van Kassa. Ook gaan Center Parcs en Gamestate spellen voorzien van een leeftijdsclassificatie en wordt het voor bezoekers duidelijker dat niet alle spellen geschikt zijn voor alle kinderen.
Uit het onderzoek van Kassa bleek dat kinderen van negen en elf jaar zonder toezicht schiet- en horrorspellen konden spelen die niet geschikt zijn voor kinderen onder de zestien jaar. Deskundigen stellen dat sommige spellen zelfs geclassificeerd moeten worden als 18 jaar en ouder. Bovendien blijkt dat de gamehallen niet voldoen aan de wet omdat mogelijke schadelijke beelden niet verhuurd, verkocht of vertoond mogen worden aan kinderen onder de 16 jaar.

Onvoldoende toezicht

Toezichthouder Agentschap Telecom ziet toe op naleving van deze wet, maar gamehallen werden niet gecontroleerd omdat het toezicht alleen op bioscopen en de detailhandel gericht is. De toezichthouder geeft aan te onderzoeken of meer toezicht noodzakelijk is. De volledige reactie van Agentschap Telecom lees je hier .
FEC Nederland , de branchevereniging voor gamehallen, meent dat hun leden wél voldoen aan de Nederlandse wet en dat ze bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De volledige reactie van FEC Nederland lees je hier .

Kamervragen

Volgens Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) is het een kwalijke zaak dat jonge kinderen zo makkelijk in aanraking kunnen komen met gewelddadige beelden in gamehallen. “Als ouder wil je er zeker van zijn dat je kind niet wordt geconfronteerd met aanstootgevende en gewelddadige beelden wanneer ze ergens spelletjes gaan spelen. Het is positief dat Center Parcs en Gamestate het beleid aanpassen, maar handhaving van de toezichthouder moet hierin beter.” Gamehallen moeten volgens Kuiken voldoen aan de wet, net zoals bioscopen en winkeliers. “De toezichthouder moet niet de andere kant opkijken, maar handhaven en optreden.”
Kuikens wil opheldering vragen en gaat Kamervragen stellen.

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!