Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jonge automobilisten op de kosten gejaagd door autoverzekering

07-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
927 keer bekeken
  •  
ongeluk autoverzekering schade botsing 1127

Automobilisten tussen de 18 en 20 jaar betalen gemiddeld €2180 per jaar aan een autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite geld.nl. Dat komt neer op €181,60 per maand. Voor veel jongeren betekent dit dat een eigen auto niet eens een optie is.

Geld.nl bekijk in haar halfjaarlijkse Datamonitor autoverzekeringen hoeveel automobilisten van verschillende leeftijdsgroepen betalen voor hun autoverzekering. Dit is gebaseerd op vergelijkingen op de website in 2021. Hieruit blijkt dat jonge bestuurders (van 18 t/m 20 jaar) met 181,60 euro per maand meer dan twee keer zoveel premie betalen dan de gemiddelde Nederlander. Gemiddelde betaalden Nederlanders in 2021 een autopremie van 82,27 euro per maand. Bestuurders tussen 21 en 24 jaar betalen met gemiddeld 119,94 euro anderhalf keer zoveel als de gemiddelde automobilist.

“De hoge premies voor jonge bestuurders gelden echt niet alleen als je een dure auto rijdt of in een grote stad woont. We hebben ook een aantal specifieke scenario’s bekeken en daaruit blijkt dat als je in Dokkum woont en in een kleine Toyato Aygo van 10 jaar oud rijdt, je alsnog gemiddeld 117 euro per maand betaalt voor je autoverzekering als 18-jarige”, vertelt Amanda Bulthuis van geld.nl.

Ook andere autokosten stijgen

Naast de hoge autopremies voor jongeren, krijgen ze net als alle andere automobilisten ook te maken met een hogere wegenbelasting in veel provincies en torenhoge benzineprijzen. “Autorijden is dus, zeker als je jong bent, echt niet meer te betalen”, zegt Bulthuis. “En daar zit een risico aan, want we zien ook dat jongeren er dan voor kiezen om de auto op naam van de ouders te verzekeren. Maar als je ouders je niet als regelmatige bestuurder opgeven, is dat eigenlijk fraude en komen zowel het kind als de ouders flink in de problemen als de verzekeraar het ontdekt.”

Waarom hogere premie voor jongeren?

Dat jongeren een hogere premie betalen voor hun autoverzekering, komt doordat verzekeraars in hun statistieken zien dat zij vaker schade rijden en ze een relatief grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval. Dit risico berekenen verzekeraars door in de premies van jonge bestuurders.

Volgens Bulthuis zijn er wel een aantal dingen die je als jongeren kan doen, om de premie toch zo laag mogelijk te houden. “Kies bijvoorbeeld voor een wat oudere, kleinere auto. Die zijn relatief goedkoper om te verzekeren. Daarnaast loont het om elk jaar even te kijken welke autoverzekering voor jou het goedkoopste. De premies dalen namelijk elk jaar dat je ouder wordt flink, zeker als je schadevrije jaren opbouwt. Hierdoor kan ieder jaar een andere autoverzekering voor jou de voordeligste zijn.

Bron: Geld.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Kosgr
Kosgr7 feb. 2022 - 11:58

Het is de grootse oplichting voor brave bestuurders alleen door je leeftijd (jong of oud) meer voor je verzekering te betalen. Ik ben 77en ik rij 24 jaar zonder schade, maar ik moet meer betalen door mijn leeftijd. Alleen brokken makers moet meer betalen. Dat is de bedoeling van de bonus-malus regeling. Voor mij dit is zuiver leeftijden discriminatie. En van onze regering helaas mag dat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!